DünyaGünün ManşetiManşet

Fransa’da demokrasi sınavı: AB yanlıları faşistlere karşı önde

0

Fransa’da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda katılan adayların hiç biri %50 çoğunluğu sağlayamadığı için sonuçlar 2. tur seçimler sonucu belli olacak.

Seçimin ikinci turunda % 23. 90 oy alan liberal eğilimli Macron ile  oyların %21.70ini alan aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen Cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

İlk tur sonuçları büyük bir sürprize yol açmazken alacağı oy oranı merakla beklenen faşist Le Pen’in ilk turdan ikinci olarak çıkması Fransa’da ve Avrupa’da demokrasi cephesinin geleceği açısından sınav niteliğinde olacak. İlk turda elenen Cumhuriyetçi aday Fillon’un  ve Sosyalist Parti adayı Hamon’un 2. turda Macron’u destekleyeceğini açıklaması Le Pen’in Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasını imkansıza yakın hale getirdi. Sol Soyalistlerin adayı melenchon ise tavrını şimdilik belli etmedi.

7 Mayıs’ta yapılacak 2.tur sonrasında Fransa Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması  beklenen 39 yaşındaki Emmanuel Macron ‘En Marche’ (Yürüyüş) hareketini başlatarak AB yanlısı merkez/liberal politikaları savunuyor.

Macron’un   kömürden yenilenebilir enerjiye geçişe ağırlık vermesi en önemli seçim vaadleri arasında.

Avusturya ve Hollanda’nın ardından Fransa’da da faşistlerin yenilgiye uğraması Avrupa’da sevinçle karşılandı. İlk tur sonuçlarının belli olmasının ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Macron’u tebrik ederek başarılar diledi.

Seçimin ardından Euro’nun  Dolar karşısında değer kazanmaya başlaması da Macron’a Avrupa desteğinin gösetrgesi olarak yorumlandı.

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.