Günün ManşetiManşetTarım-Gıda

Bornova’da tohum takas şenliği: Tohumlarımızı çocuklarımıza emanet ettik!

0

22 Nisan 2017 Cumartesi günü İzmir Bornova Büyükpark’ta Bornova Belediyesi ve Yerel Tohum Derneği ortaklığında tohum takas şenliği düzenlendi. Şenliğe köylerden yerel üreticiler ve başta Can Yücel Tohum Merkezi olmak üzere Ege bölgesinden tohum takas toplulukları katıldı. Ayrıca Ege bölgesinde faaliyet gösteren ve kırk bileşeni olan Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) da şenlikte katılımcıydı. İzmir Merkezli ve Muğla ve Seferihisar Yarımada şubeleri  bulunan Yerel Tohum Derneği de bir EGEÇEP bileşeni.

Bu etkinlikte Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Prof.Dr.Tayfun Özkaya, Dr. Füsun Tezcan  ve Dr.Zerrin Çelik yaptıkları konuşmalarda yerel tohumların önemine değindiler.

Şenliğe ilgi oldukça yoğundu. Özellikle Bornova Belediyesi Dost Bilim Evi çocukları etkinliğe varlıklarıyla renk kattılar. Yerel tohumlar da çocuklara emanet edildi. Tohum fide ve fidan dağıtımı yapıldı. Misket üzümü ve Bornova bamyası çok ilgi gördü.

2006 yılında çıkarılan bir yasayla yerel tohumların ve bunlardan elde edilen fidelerin  alınıp satılması yasaklandı. Sadece ihtiyaç için küçük miktarlarda takasına izin veriliyor. Ülkemizde doğa dostu grup dernek ve topluluklar 10 yıldır tohum takas şenlikleri düzenleyerek tohumların korunup yaygınlaşmasını gelecek kuşaklara aktarılmasını ve toplumda farkındalık yaratmayı amaçlamakta.. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yerel tohum hareketi örgütlenmiştir. Ancak Doğu Anadolu Bölgesinde de Mezapotamya Ekoloji Hareketi  bünyesindeki bileşenler de o bölgede yerel tohum çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca Diyarbakır ve Tunceli Ovacık belediyelerinin desteğiyle yerel tohumlarla üretim yapılmaktadır. Yani Doğudan Batıya tüm yurdumuzda bu hareket dalga dalga yayılmakta.

Ülkemizde faaliyet gösteren bütün yerel tohum dernekleri ve toplulukları yerel yönetimlerle güç birliği yaparak çok uluslu tohum şirketlerinin hegemonyasına ve onların işlerini kolaylaştıranlara dur diyor. Tohum takas şenlikleri tamamen Tarım Bakanlığından bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Tüm bu faaliyetlerin artak noktası ise halen yürürlükte olan “Yerel Tohum Yasası”nın yeniden düzenlenerek yerel tohumlar ve bunlardan üretilen fideleri yeniden özgürlüklerine kavuşturmak.

 

Haber ve Fotoğraflar: Göknur Yazıcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.