Hafta SonuManşet

Bozcaadalı belgesel festivali BIFED, dört yaşında

0

“Hakikatin gittikçe daralan dünyasında bırakın sesini çıkaramayanın hakkını, kendi hakkımızı savunmak bile imkansızlaşıyor. Köpek balıkları, orkinoslar, içme suları, tilkiler, filler, yağmur ormanları, ıstakozlar… İnsanoğlu, sesini çıkaramayan, ağlayamayan, bağıramayan her şeyi tüketiyor. Bütün bu olan bitene direnişimizi seslendirebileceğimiz alanlar da gittikçe azalıyor.”

Bu satırlar, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) ekibinin geçen haftalarda kaleme aldığı, festival hazırlıklarının başladığını duyuran mektuptan. Daimi teması ekoloji olan, doğa, toplum, göç, tarım, yerel haklar, tohum, gıda, kentleşme, çöp, işçi, enerji konularında belgesel film üretilmesine, gösterimine ve ödüllendirilmesine ciddi ve bağımsız bir alan yaratmak için Bozcaada’da doğan BIFED, dördüncü yılında, umudu paylaşarak var olmaya devam ediyor.

Bağımsız belgeselciler için bağımsız festival

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, bu yıl 11-15 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek. Son üç yıldır olduğu gibi, sonbahar Bozcaada’ya BIFED ile gelecek. BIFED ekibinin yayınladığı mektupta, dünyanın farklı coğrafyalarında aynı sorunlarla mücadele edenlerin hikayelerini perdeye yansıtan, küçük, kalabalık salonlarda belgesel film yönetmenleriyle izleyicilerini buluşturan festivalin, neden büyümemekte ısrar ettiği şöyle anlatılıyor:

“Her şeyin hızla tüketildiği bir dünya düzeni içinde bağımsız ve hakikati arayan belgesel yapmak artık çok daha zor. Ana akım medyanın gerçeğe neredeyse tamamen gözlerini kapadığı bu sistem içinde bağımsız belgeselcilere kalan tek alan festivaller. Ancak tüm dünyada başvuru ücreti alan festivallerin sayısı her yıl artıyor ve çok seslilik azalıyor. Bozcaada Belediyesi, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği ve tüm Bozcaadalıların desteği ile Bozcaada’da yapılan BIFED, büyümemekte inat ediyor. Katılımcılarına festival boyunca kalacak güzel bir yuva sunmaya, yönetmenleri ve iyi örnekleri ödüllendirmeye, ekibinde yüzde doksan kadın istihdam etmeye devam ediyor.

BIFED başvuru ücreti, gösterimlerde bilet ücreti almamakta, Asya, Afrika, Güney Amerika ve tüm diğer sesini duyuramayan büyük coğrafyaların sesi olmakta, farklı ve yeni pencereler, bakış açıları sunmakta inat ediyor. BIFED herkese açık, herkese eşit yaklaşan, paylaşan, tartışan ve üreten bir platform olmaya devam ediyor.”

Son başvuru tarihi 15 Mayıs

11-15 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan BIFED’in Fethi Kayaalp Uluslararası Belgesel Yarışması ve Gaia Öğrenci Ödülleri Yarışması için başvurular sürüyor. Yarışmaya başvuran filmlerin konusunu çevre sorunlarından almış ve 1 Ocak 2013 tarihinden sonra çekilmiş olması gerekiyor. Geçen yıl üçüncüsü düzenlenen festivale 58 ülkeden 280 film başvurmuş ve bunlar arasından seçilen, 10’u dünyada ilk kez gösterilen 60 film festival izleyicisiyle buluşmuştu.

Adalı festivalden dünyaya

Çevre belgeselleri konusunda uluslararası bir ağ olan Green Film Network‘e ilk yılında kabul edilen BIFED’in yönetmenliğini Petra Holzer, koordinatörlüğünü Ethem Özgüven, başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz üstleniyor.

BIFED Yönetmeni Petra Holzer Özgüven’le geçen yıl festival ofisinde

Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven, festivalin bu yıl da dünyanın en seçkin belgesel filmleri üzerinden hem sorunları hem de çözümleri tartışmayı, umudu paylaşmayı, dayanışma köprülerini güçlendirecek farklı çabaları içine alan anlamlı bir program sunma amacında olduğu ifade etti:

“Bütün bir yıl festival için emek veriyor ve izleyicilerle birlikte biz de sabırsızlıkla bekliyoruz. Geçen yıl salonlar çok doluydu. Bu durum, yaptığım işi ulaştırdım hissiyle, yönetmenleri çok mutlu ediyor. Seyirci ve ada halkı da yönetmenlerle buluşmaktan, festivali adada izliyor olmaktan çok mutlu. Küçük bir ekiple, ada halkının dayanışmasıyla, dünyanın her yerinde benzer yöntemlerle direnişi yıkmaya çalışan sisteme karşı umut veren bir festival yaşıyoruz.”

BIFED’in 15 Mayıs Pazartesi günü sona erecek yarışma başvuruları için katılım şartnamesi ve başvuru formu http://www.bifed.org/ adresinde.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.