Hafta SonuManşet

[Kedi-Siz] Jehan Barbur: Norma Jean, evimizin halası gibi

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki;

Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.

Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.

[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Bu hafta iki yüz yaşına gelsem de bir tek şarkısından bile sıkılmadan dinleyebileceğim, sesi benim için şifa bir “sarı” kadın konuğum… Yüzlerce konu aklımda uçuşuyor. Az sonra ona kedileri soracağım, yine fazlası ile heyecanlıyım…

Çünkü o Jehan Barbur.

***

2 – Jehan Barbur: Norma Jean, evimizin halası gibi

Tolga Öztorun: Oturmuş soruları hazırlarken, Norma Jean’i düşünüyorum. Neden kuyruğu yok, neden adı Norma Jean? Marlin Monroe’den mi geliyor? Geçmişte heavy metalci olamazsınız değil mi? Kesin Marlin’den geliyor olmalı. Mesela evde siz söylerken o hep dinliyor. Ne şans. Nasıl bir karakter Normiş? Hikâyesi nedir?

Jehan Barbur: Norma Jean bir siyam kedisi olduğu için kuyruğu doğuştan kırık. Çoğu ya şaşı oluyor ya da kırık kuyruklu… Alımlı, cilveli ve afet-i devran bir hanımefendi olsun istedim. Tabii ki Monroe’nun gerçek adı olan Norma Jean’i seçtim böylece.

Geçmişte hiç metal müzik dinlemedim. Şimdiyse sevgilimle bir şekilde o açığı kapatmaya, metal müzikten bir şeyler anlamaya çalışıyorum ama biraz geç kaldım sanırım; olmuyor, olamıyor :)

Normiş ve ben birbirimize çok benziyoruz. Ona seslendiğim tonlarda bana cevap veriyor ya da benzer melodilerle benimle konuşuyor. Sakin, yalnızlığına ve evine çok düşkün, herkesle anlaşabilen, canı istediğinde sırnaşan tuhaf bir birey kendisi. İlgili bir kedi. İnsanların ruh hallerinin nabzını tutabiliyor. Sevecen… Evimizin halası gibi:) İnternette bir ilanda, kedisi yavrulamış bir bayanın ‘yuva arıyoruz’ çağrısına dönerek evlat edindim onu. Kardeşlerinin arasında en sakin ve vakur duranı oydu. 8 yıldır beraberiz ve ikimizin de doğum günü aynı gün. 12 Nisan

Tolga Öztorun: Sokak kedilerini sormak istiyorum. Tekirler, sarılar, üç renkler, siyahlar filan. Mesela Norma Jean bir ev kedisi, sokak kedisinden sayılmaz. Bodrum, İstanbul arasında mekik dokuyan genç bir seyyah hanım o. Oysa Avrupa’da bazı şehirlerde kediler yok. Kedisiz şehir olur mu?

Jehan Barbur: Ben kedilerin bir de sokak kedisi olanları olarak bir sınıfa ayrıldığına inanmıyorum. Sokakta kalmış kediler onlar. Yaşam mücadelesi verip ölmemeye, insanın gazabına uğramamaya çalışan travmaları ağır canlılar.

Kedisiz şehir olur. Olmalı da… Kediler araba altlarında ezilmeden evlat edinilmeli. İçim ağrıyor benim sokakta hayvanları görünce.

Tolga Öztorun: Peki ya gençken de yine kedici miydi Jehan? Hep siyamlar yoktu belli ki geçmişte. Mesela Sarı albümünde iki portakal renkli kediden bahsediyor,  İskenderun’da, Ankara’da güzel kedi hikâyeleri var mı?

Benim çocukluğumdan beri hep köpeğim oldu. Kedilerle tanışmam Norma’nın sayesinde. Sokaktakilere hep baktım hep sevdim onları ama kedilerin dilini bana Norma öğretti. İlk kedi hikâyem odur.

Eskiden evimin camına konardı kediler; onlarla konuşurdum. Şimdi hem köydeki kedilerim var hem de hayat arkadaşım Norma

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

Jehan Barbur: Ben teşekkür ederim.

 

*** Röportaj fotoğrafları Volkan Zengin tarafından çekilmiştir. Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.