İklim KriziManşet

İklim değişikliğinin ayaklanma, terörizm ve organize suçlar ile ilişkisine dair yeni rapor

0
Çad Gölü bölgesinde yaşanan şiddet ve yıkım sonrası büyük nüfus topluluklarının göç etmesi insani krizi de derinleştiriyor

Merkezi Berlin’de bulunan Adelphi düşünce kuruluşunun “Isınan bir Dünyada Ayaklanma, Terörizm ve Organize Suçlar” (Insurgency, Terrorism and Organised Crime in a Warming World) isimli yeni raporu, iklim değişikliğinin kaynak kıtlığı, nüfus artışı ve kentleşme gibi mevcut tehdit, risk ve baskılarla etkileştiğini ve bunları çoğalttığını gösteriyor.

Çad Gölü bölgesinde yaşanan şiddet ve yıkım sonrası büyük nüfus topluluklarının göç etmesi insani krizi de derinleştiriyor

Raporun yazarı Lukas Rüttinger, bu etkenlerin kırılganlığa ve şiddet içeren çatışmalara yol açabileceğini ve bu

Raporu Adelphi adına uzman proje yöneticisi Lukas Rüttinger kaleme aldı

ortamlarda terör örgütleri ve organize suçların artıp, büyüyebileceklerini ifade ederken, “Terör örgütlerinin faaliyetlerini halihazırda kırılgan olan bölgelerde daha kolay yapabilecek olmaları terörizmi artıracaktır ve bu kısır döngü hepimizi etkileyecektir”, şeklinde görüş belirtiyor.

Rapora göre her geçen gün terör örgütleri su gibi doğal kaynakların erişimini kontrol ederek ve bunları bir silah olarak kullanarak, kaynak kıtlığını daha da şiddetlendiriyor. Özellikle geçim kaynakları için doğal kaynaklara bağımlı olan kişilerin yaşadığı bölgelerde, kaynak kıtlığı arttıkça, bu kaynakları kontrol edenlerin güçleri de artıyor.

Örneğin, iklim değişikliği Çad Gölü bölgesinde yerel toprak ve su rekabetinin artmasına neden olan kaynak kıtlığını körüklerken bu durum aynı zamanda toplumsal gerginlik ve hatta şiddet içeren ihtilafların ortaya çıkmasına da zemin hazırlıyor. Bu kaynak kıtlığı aynı zamanda birçok kişinin geçim kaynağını eritiyor, yoksulluk ve işsizliği artırıyor ve nüfus göçlerine yol açıyor. Boko Haram gibi terör örgütleri bu kırılgan ortamda güç kazanıyor.

Raporda belirtilen bir diğer konu ise iklim değişikliğinin gıda güvenliği, suya erişim ve toprak üzerindeki etkileri arttıkça, bunlardan etkilenen halklar iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha savunmasız olmakla kalmayacak, alternatif geçim kaynağı ve ekonomik teşvik sunan terör örgütlerinin saflarına katılmak açısından da daha savunmasız olacak.

Adelphi’nin “Isınan bir Dünyada Ayaklanma, Terörizm ve Organize Suçlar” raporunun yayınladığı bugünlerde, Afrika’da Çad Gölü bölgesinde açlık, kuraklık ve savaş milyonlarca kişiyi tehdit etmekte. 31 Mart 2017’de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) –Boko Haram’ın da yuvası olan- Çad Gölü bölgesi hakkında bir karar çıkarttı. Kararda, bölgedeki krize neden olan etkenler arasındaki ilişkiler hakkındaki endişeler özetleniyor ve Birleşmiş Milletlerin durumla başa çıkmak için kendi içinde daha iyi bir işbirliğini yapması çağrısında bulunuluyor. BMGK büyükelçilerinin kısa süre önce bölgeye yaptıkları ziyaretin ardından çıkarılan karar, BM Genel Sekreteri’ne de bu kriz hakkında bir rapor yayımlaması çağrısı yapıyor.

Raporun İngilizcesine bu link üzerinden erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.