EnerjiManşet

Tire Süt Kooperatifi, süt işleme tesisinin çatısını güneş panelleri ile kapladı

0

Tire Süt Kooperatifi, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri alanında örnek bir projeye imza attı. “Gücümüz Kooperatif, Enerjimiz Güneş” projesi kapsamında süt işleme tesisinin çatısına güneş panelleri kuran kooperatif, elde ettiği enerjiyle topladığı sütü soğutmaya başladı.

Yeni Asır’dan Nadir Uysal’ın haberine göre toplam 800 bin liralık fizibilite hazırlayan kooperatif, projeyi İZKA’nın yüzde 75 hibe desteğiyle hayata geçirdi.

Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, santral ve tesis çatısına konumlandırılan panellerle 200 KWp enerji üretimine başlanıldığını söyledi.

Eskiyörük, “Dünyanın en değerli besinlerinden birisi olan süt, soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken bir ürün. Bu nedenle kooperatif olarak önemli maliyetlerimizden birisi de sütü soğutmak için harcanan enerji giderleri. Bu giderlerimizi düşürebilmek için kooperatifimizin Ar-Ge ekibi uzun zamandan beri yenilenebilir enerji kaynakları konusunda fizibilite çalışması yapıyordu. İZKA’nın bu konuda hibe programı açmasıyla projemizi hayata geçirdik. Projeye öncelikle süt işleme tesisimizle başladık. İlerleyen süreçte, toplam 62 köydeki nokta alımlarımızın tamamında bu projeyi uygulayacağız. Sütümüzü güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektrikle soğutacağız” dedi.

 

(Yeni Asır)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.