Günün ManşetiManşetTürkiye

Mucize gerçekleşemedi

0

Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi adıyla yapılan 18 maddelik anayasa değişikliği referandumu kıl payı denilebilecek bir oranla kabul edildi. Evet oyları % 51.4 , hayır oyları 48.6 olarak açıklandı.

Bir çok usulsüzlüğün yanında  YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının kabul edileceği yönündeki kararı referandum sonuçlarını tartışılır hale getirdi. CHP referandum sonuçlarına şekil şartları bakımından itiraz edeceğini açıklarken İstanbul, Ankara ve İzmir’de çok sayıda insan şaibeli olarak gördükleri sonuçları protesto  için sokaklara döküldü.

Referandumun en çarpıcı sonucu olarak büyük şehirlerin çoğunda Hayır oylarının önde çıkması görülüyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Diyarbakır, Balıkesir gibi büyükşehirlerde hayır oyu fazla iken Bursa’da Evet oyları öndeydi. Marmara, Ege ve Akdeniz boyunca tüm sahil şeridinde hayır oyları , iç Anadolu’da ise evet oyları bari bir şekilde önde çıkarken toplumun nasıl kutuplaştığını da net olarak gösterdi.

HDP’nin önde olduğu Kürt illerinde ise Evet oylarının daha önceki seçimlerde AKP’nin aldığı oylara göre artış gösterdiği göze çarptı.

Referandumun uzun vadede etkilerini göstermesi beklenen sonuçlarından birisi de MHP oylarının parti merkezi talimatları doğrultusunda verilmememsi oldu. Gözlemciler MHP’lilerin düşük oranda evet oyu verdiklerine işaret ediyor.

Referandum sonuçları bir çok kamuoyu araştıma şirketinin öngördüğü oranlara yakın gerçekleşti. Gezici, Konda ve Metropoll şirketleri sonuca en yakın tahminleri verirken, çok tartışılan AG – Adil Gür şirketi ise açık ara yanlış çıktı.

Referandum sonuçlarına dair ilk açıklama Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri’den geldi. Piri yazılı açıklamasında, “Adil olmayan bir seçim ortamında, Türkiye nüfusu az bir farkla Erdoğan’a denetimsiz yetki verecek, otoriter bir sisteme uygun olan anayasa paketine destek verdi. Bu, Türkiye’deki bütün demokratlar için üzücü bir gün…Bugünkü sonuçlar, Türkiye’de Avrupa değerlerini paylaşan ve ülkeleri için farklı bir gelecek seçen milyonlarca kişi olduğunu gösteriyor. AB, onların yüzüne kapıları hiçbir zaman kapatmamalı.” görüşü yer aldı.

ABD’li yetkililer ise  yorum yapmak için sonuçların kesinleşmesini beklediklerini açıkladılar.

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.