DünyaManşet

AB ve ABD’nin raporunu beklediği AGİT: YSK’nın kararı hukuka aykırı, referandum eşit olmayan şartlarda yapıldı!

0

AGİT gözlemcileri düzenledikleri basın toplantısında “Türkiye referandumu, eşit olmayan şartlar altında yürütüldü” ifadeleri kullanıldı.

AGİT’in açıklamasında, “Referandumda iki taraf eşit şartlara sahip değildi, ‘Evet’ kampanyası medyayı domine etti” de denildi. AGİT, YSK’nın mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararı için ise “Hukuka aykırı” değerlendirmesini yaptı.

Referandumun Avrupa Konseyi standartlarına uygun olmadığının altının çizildiği açıklamada “Demokratik süreç için hukuki altyapı yetersiz” denildi.

Toplantıda, 55 milyon yurtiçi seçmenin kayıtlı olduğu ama özellikle Güneydoğu Anadolu’da evlerinden kaçmak zorunda kalan kişilerin ya da ülkeden kaçanların adres değişikliği nedeniyle oy kullanamadığını belirtildi.

Toplantıda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Anadolu Ajansı’nın nasıl daha önce seçim sonuçlarını verebildiğini hala araştırıyoruz. YSK’ya Anadolu Ajansı’nın kaynağının ne olduğunu sorduk ama cevap alamadık.

AGİT’e halka verilen bilgiden başka bilgi verilmedi. Medya yandaşlığının seçim sonuçlarını etkileyip etkilemediğini söyleyemeyiz ama uygulanabilir uluslararası standartlarını çiğnedi diyebiliriz.”

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.