Günün ManşetiManşetTarım-Gıda

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, ‘Soframıza GDO sızdıran markaları açıklayın’ çağrısı!

0

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten, bakanlık denetimlerinde yakalanan ve GDO içerdiği tespit edilmiş ürünlerin markalarını açıklamasını talep etmek üzere gazetemiz yazarlarından Ayşe Bereket tarafından, “Soframıza GDO sızdıran markaları açıklayın” imza kampanyası başlatıldı.

Change.org’da açılan kampanya ile imzacılar, Bakan Faruk Çelik’e “Biz, çocuğuna köfte yediren anne, bu katkı maddesinden ekmek yapıp satan fırıncı, ekmeği üç öğün sofrasından eksik etmeyen tüketiciler olarak bilgi edinme hakkımızı kullanıyoruz. Hangi şirketler, hangi markalarda yasadışı GDO kullandı? Sofraya içimiz rahat oturmak istiyoruz!” diyerek taleplerini dile getiriyor.

Soframıza GDO Sızdıran Markaları Açıklayın kampanya metni dayanakları arasında Bilgi Edinme Hakkı’nın yanı sıra, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu‘nun 26. Maddesi ve Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik’in Şeffaflık ve Gizliliğe Dair 8. Maddesi’ni gösteriyor. Türkiye’de GDO’nun insan gıdasında kullanımı izne tabi olup, bugüne kadar Biyogüvenlik Kurulu tarafından onay verilmiş bir gen bulunmadığı için gıda amaçlı olarak kullanılması yasak.

Bundan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yurt içi denetimlerinde ya da ithalat-ihracat aşamasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimlerinde yakalanan GDO’lu gıda ürünleriyle bağlantılı şirket  ve marka isimleri, 2013 yılındaki GDO’lu  pirinç skandalı vakasında olduğu gibi kamuoyuna duyurulmuştu.

Adana’da ekmek katkı maddesinde GDO tespit edilmesinin ardından 20 Mart 2017’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Faruk Çelik, 2016-2017 yıllarında yurt içinde yapılan 660 GDO denetiminin 7’sinde GDO’lu soya kıyması tespit edildiğini ve ilgililer hakkında yasal işlem yapıldığını açıklamıştı. Üç gün sonra yaptığı açıklamada ise Bakan Çelik, Adana’da ekmek katkı maddesi üreten bir şirketin ürünlerinde GDO tespit edildiğini ve yasal işlem başlatıldığını açıklamıştı. Ancak, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı yasadışı GDO içerdiği tespit edilen ürünlerin markalarını kamuoyuna açıklamamıştı.

Kampanyaya change.org/soframizdaGDO adresinden ulaşabilir ve imza atabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.