DünyaManşet

Mısır’da üç aylık olağanüstü hâl ilan edildi

0

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Pazar günü gerçekleşen bombalı saldırıların ardından üç aylık olağanüstü (OHAL) hâl ilan etti.

Kıptî kiliselerine düzenlenen saldırılarda en az 45 kişi yaşamını yitirmiş, saldırıları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenmişti.

Mısır yasalarına göre OHAL süresince yetkililer tutuklama ve arama emri olmadan tutuklama ve arama yapabilecek.

Ulusal Savunma Konseyi’yle toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir konuşma yapan Sisi, cihatçılara karşı savaşın “uzun ve acılı” olacağını söyledi.

Sisi, ülke genelinde kritik altyapı tesislerini korumak için orduyu görevlendirdi. Mısır’da parlamentonun çoğunluğu da Cumhurbaşkanı Sisi’yi destekliyor. Daha önce de Kıptîleri hedef alan IŞİD, saldırılarının devamının geleceğini açıklamıştı.

Patlamalar Hıristiyanların kutsal gününde ve Papa Francesco’nun Mısır’a planladığı ziyaretten haftalar önce gerçekleşti.

Kıptîler Mısır’da nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor

Mısır’da nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Kıptî Hristiyanlara yönelik şiddet olaylarında özellikle Mısır’da Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’nin devrildiği askeri darbenin gerçekleştirildiği 2013 yılından bu yana önemli bir artış olduğu görülüyor.

Ülkedeki Hıristiyanlar marjinalleştirilmiş ve saldırılara açık hissediyor. BBC’nin Arap işleri editörü Sebastian Usher’a göre cihatçı saldırıların artmasıyla birlikte bu hisler de yoğunlaşırken Kıptîlerin devletin kendilerini koruyabileceğine yönelik inancı azalıyor.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.