EnerjiManşet

Avrupa’daki fosil yakıt teşvikçilerini ifşa etmek için halk oylaması başladı

0

CAN Europe ile birlikte Friends of the Earth, HEAL, OCI, ODI, WWF, Bankwatch, Counter Europe ve Green Budget‘ın ortak projesi olan, Avrupa’daki fosil yakıt teşvikçilerini ifşa ödülleri (European Fossil Fuel Subsidies Awards) bugün (10 Nisan 2017 Pazartesi) itibariyle halk oylamasına açıldı. Halk oylamasının son başvuru tarihi ise 8 Mayıs.

Can Europe’un web sitesindeki Fossil Fuel Subsidies Awards (Fosil Yakıt Teşvikçileri Ödülleri) sayfasından oylamaya katılmak mümkün.

Halk oylaması aşamasına gelene kadar proje 4 aylık bir zaman diliminde hazırlandı. 2 – 28 Şubat tarihleri arasında ödüllere aday gösterilecek kurumlara dair yapılan çağrı üzerine Avrupa’daki farklı ülkelerden sivil toplum temsilcileri seçimlerini gerçekleştirdi. Mart ayında ise aday gösterilen fosil yakıt teşvikçileri arasından yapılan seçimlerle son liste oluşturuldu. 10 Nisan – 8 Mayıs tarihleri ise bu adayları oylama zamanı.

Oylamalar tamamlandığında ve Avrupa’nın halk tarafından belirlenen fosil yakıt teşvikçileri belirlendiğinde 22 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek törenle ödüller sahiplerini bulacak. Böylelikle iklim değişikliği eylem planı kapsamında hareket ediyormuş gibi görünen ama öte yandan fosil yakıtlara da teşvik sağlayan hükümetler ile şirketlerin de foyası meydana çıkmış olacak.

Fosil Yakıt Teşvilçileri Ödülleri adayları arasında Türkiye’den da tanıdık isimler mevcut. “The Sneaky Special Treatment Award (Sinsice Verilen Özel İmtiyazlar)” kategorisinde, EÜAŞ kömür projelerini “kılçıksızlaştıma” gerekçesiyle yarışıyor. Ayrıca yine aynı kategoride, Çek İhracat Kredi Ajansı da Eskişehir’deki Yunus Emre/Adularya termik santraline verdiği finansman yüzünden yarışıyor.

Şimdi fosil yakıt teşvikçilerini oylama zamanı!

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.