Kültür-SanatManşet

36. İstanbul Film Festivali başlıyor!

0

Sinemanın bu topraklardaki yolculuğunun başlaması üzerinden tam 121 yıl geçmiş. Lumière Kardeşler‘in Bir Trenin La Ciotat Garına varışı‘nı anlatan L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat filminin, 29 Aralık 1895’te, Paris’teki ilk gösteriminden yaklaşık bir yıl sonra, bir Alman Yahudisi olan Sigmund Weinberg tarafından, İstanbul Galatasaray’daki bir birahanede gösterilmesiyle Türk toplumu sinemayla ilk kez tanışmıştı.

Onat Kutlar ve arkadaşlarının 1965’te kurdukları Sinematek ile ticari olmayan filmlerle tanışmıştık.

İstanbul Film Festivali bu yıl 5 Nisan- 15 Nisan tarihleri arasında 36. kez kapılarını sinemaseverlere açacak.

Festivalin bu yıl ki teması “Kaldır kafanı!” Festivali Direktörü Kerim Ayan 11 gün boyunca günlük koşuşturmalardan, dertlerden, önümüzdeki bilgisayarlardan, cebimize her saniye gelen mesajlardan, kısa bir süre de olsa kafamızı kaldırmaya ve beyazperde ile aramıza hiçbir şey sokmadan, dünyadan filmlerle buluşmaya çağırıyor.

Festivalde Ian McKellen, Macit Koper, Mithat Alam, Çetin Tunca, Selma Güneri ve Barış Pirhasan ‘a onur ödülleri verilecek.

Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Ödülleri, Ulusal Kısa Film Ödülleri, Ulusal Belgesel Yarışması Ödülleri, AUDENTİA Ödülü, FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü, FIPRESCI Ödülleri ve Cineuropa Ödülü de sahiplerini bulacak.

36.İstanbul Film Festivali sırasında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle düzenlenecek Köprüde Buluşmalar bu yıl 12. kez gerçekleştirilecek.

Köprüde Buluşmalar, Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle bir araya getiriyor. Sinemacılara yeni uzun metraj projelerinin ve post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin ilk uluslararası sunumunu yapmaları için olanak yaratırken, ortak yapımlar için de zemin hazırlamayı amaçlıyor. Film Geliştirme Atölyeleri dışında paneller ve sinema dersleri de bu buluşma kapsamında gerçekleştirilecek.

Bu yıl 192 filmin gösterileceği festivalde film gösterimleri Beyoğlu Sineması, Atlas Sineması, İtalyan Kültür Merkezi, Pera Müzesi, Cinemaximum Levent- Nişantaşı- Beşiktaş ve Kadıköy Rexx sinemalarında gerçekleştirilecek.

Festivalin bilet fiyatları 1 lira ile 20 lira arasında değişiyor.

http://film.iksv.org/tr

Program: http://film.iksv.org/tr/program

Filmlerinde Alfabetik Listesi: http://film.iksv.org/tr/filmlistesi

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.