Ekolojik YaşamManşet

Sarıyer Belediyesi, yenilenebilir enerji sistemine sahip, engelsiz, yeşil sertifikalı binasına taşındı

0

Sarıyer halkına kapılarını açan 93 bin metrekarelik Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası, doğaya en az zarar verecek şekilde tasarlandı. İlk yeşil sertifikalı kamu binası sürdürülebilirlik konusunda ilk örnek olacak.

İstanbul’da Sarıyer Belediyesi Yeni Hizmet Binası görkemli bir törenle Sarıyer halkına kapılarını açtı. Yeni hizmet binası ekolojik ve sürdürülebilir olma özelliğiyle öne çıkıyor.

Sarıyer halkına kapılarını açan 93 bin metrekarelik dev merkez, yenilenebilir enerji sistemlerine sahip. Engelsiz olma özelliğiyle de dikkat çeken merkez, tüm yurttaşlara kolay ulaşım imkânı sağlıyor.

33 yıldır ilçe genelinde yaklaşık 20 farklı noktada hizmet veren birimlerini tek çatı altında toplayan bina ile büyük tasarruf sağlanacak. Yaşar Kemal Kültür Merkezi ile birlikte açılan belediye binası 450 milyon dolarlık varlığa sahip.

İlk yeşil sertifikalı kamu binası

Tüm dünyada geçerli “Yeşil Bina” sertifikasına (BREEAM) sahip bu büyüklükteki ilk kamu binası niteliğindeki Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi, enerjisinin bir bölümünü kendisi üretiyor. Türkiye’nin en büyük yeşil binasında; su güneş enerjisiyle ısıtılıyor, yağmur suları 800 bin litrelik kapasiteye sahip depolarda arıtılıyor. Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak, rezervuarlara tekrardan veriliyor.

Tasarrufta çıta yükseltti

Sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, hava kalitesi, atıkların kontrolü ve kirlilik gibi özellikleriyle benzerlerine göre yüzde 30 daha fazla tasarruf sağlayan Sarıyer Belediyesi’nin yeni Ana Hizmet Binası, insan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirecek şekilde tasarlanarak, kamu binalarından beklenen çıtayı da yükseltti.

‘Kamu kaynağını verimliliğe harcadık’

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yeni hizmet binası ile ilgili, “Sarıyer Belediyesi Hizmet Binası sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilk” dedi. Genç, “Dünyada ilk olduğumuzu, bir mühendis olmanın gururuyla söylüyorum. Bu binanın temelinde çocukların sevgisi, Sarıyerlinin emeği, alınteri, parası var. Kendi öz bütçemizle ve akılcı harcamalarla kamu kaynağını en verimli şekilde kullanmış olmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Avantaj ve özellikleri:

»Sürdürülebilir enerji performansı,

»Geri dönüşümlü malzeme,

»Tüm ofisler gün ışığı alacak, aydınlatmadan tasarruf sağlanacak,

»Daha verimli enerji ve su kullanımı,

»Altyapı hizmetlerinde minimum kaynak kullanımı,

»Geliştirilmiş ve daha verimli çalışma ortamı,

»Kullanım ve işletme maliyetlerinde tasarruf,

»Personel ilişkilerinde ve hizmet kalitesinde artış,

»Bina içi faktörlerinden hastalık riski minimum,

»Mesai saatleri bitimi ve hafta sonlarında adeta uyuyan bir bina haline geliyor ve enerji tüketimini en aza indiriyor.

»Aydınlatmalar led, lavabo ve pisuarlar sensörlü.

»Binadaki su güneş enerjisiyle ısıtılıyor.

»Kanalizasyona doğrudan gitmesi gereken su dışındaki lavabo suları, toplanıp arıtılarak rezervuarlara tekrardan veriliyor. Böylece su israfının önüne geçiliyor.

»Binanın ısınma ve soğutma sistemi bir odadan kontrol ediliyor.

»İklim konforu gözetilerek binaya az sayıda açılabilir pencere kondu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.