Köşe Yazıları

Küresel Yeşiller Kongresi: Küresel Yeşiller nedir?

0

Küresel Yeşiller Kongresi Cuma günü (30 Mart 2017) Liverpool’da başladı. Küresel Yeşiller dört federasyondan oluşuyor:

  • Afrika Yeşilleri Federasyonu
  • Asya-Pasifik Yeşilleri Federasyonu
  • Amerika Kıtasının Yeşil Partileri Federasyonu
  • Avrupa Yeşiller Partisi

Küresel Yeşiller’in 101 adet üyesi var ve bu üyeler yukarıda yazılan federasyonlara dağılmış durumdalar. Dünyanın her yerinden gelecek binlerce delegenin yol masrafları, konaklaması, ulaşımı vs. düşünüldüğünde çok büyük bir organizasyondan bahsedebiliriz. Zaten Küresel Yeşiller kongresi çok sık toplanamıyor. İlk kongre 2001 yılında Avusturalya’nın başkenti Canberra’da gerçekleşti. İkinci kongre 2008 yılında Brezilya – Sao Paulo‘da yapıldı. Üçüncü kongre ise 2012 yılında Senegal-Dakar‘daydı. Küresel Yeşiller kongresi (ortalama) beş senede bir, her seferinde farklı bir federasyon bölgesinde yapılıyor. Küresel Yeşiller, Avrupa bölgesine 15 sene sonra gelecek.

Bu dört gün boyunca Küresel Yeşiller, Avrupa Yeşiller Partisi, İngiltere ve Galler’in Yeşiller Partisi, Küresel Genç Yeşiller genel kurulları yapılacak. Aynı zamanda iklim değişikliği, okyanuslardaki plastik kirliliği, seks işçiliği, populizm, mülteciler, transatlantik ticari anlaşmalar ve pek çok konuda dünyanın her yerinden gelen Yeşiller’in fikirlerini paylaşacağı paneller düzenlenecek. Yaklaşık iki bin kişilik katılımcıyla dünyanın en büyük Yeşil buluşması bu dört günde Liverpool’da olacak.

İlk gün ev sahibi üç organizasyonun “Hoşgeldiniz ve Açılış konuşmaları”yla başladı. İki moderatörün ve üç konuşmacının da kadın olmasının tüylerimi diken diken ettiğini belirtmeliyim. Açılış konuşmalarından sonra anladım ki ben sabırsız değilmişim, kadın politikacılar konuştuğu zaman konuşmaları sonuna kadar dinleyebiliyorum.

Hoşgeldiniz konuşmalarını Küresel Yeşiller adına Avusturalya’dan Margaret Blakers, Avrupa Yeşiller Partisi adına Parti’nin eşbşkanlığını 2009’dan beri yürüten Monica Frassoni, İngiltere ve Galler Yeşil Partisi adına ilk Yeşil milletvekili Caroline Lucas yaptı.  Gerçekten Yeşil bir etkinlikte olduğumu bu kadar güçlü ve ilham veren kadınların konumlarından ve bugüne kadar elde ettikleri başarılardan anlıyoum.

Açılış konuşmalarını ise Avustralya Yeşilleri’nden Christine Miller, İsveç Yeşilleri’nden ve İsveç hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan (ve aşağıdaki viral fotoğrafı ile tanıyabileceğiniz) Isabella Löving ve son olarak Mauritius Yeşilleri’nin lideri Sylivo Michel yaptı.

Isabella Löving bu karede ABD Başkanı Donald Trump’ın sadece erkeklerden oluşan yardımcıları yanıbaşında iken imza attığını gösteren fotoğrafa nazire yapıyor

Tüm konuşmalarda başı çeken konu iklim değişikliği idi. Christine Miller konuşmasında seçimlerde oy kullanmamanın, seçimleri boykot etmenin politik bir seçim olduğunu belirterek, oy kullanmadığınız zaman bir tarafın seçimi kazanmasına neden oluyorsunuz. Bu çağda apolitik olmak, politik olmaktır dedi. Eskiden küresel düşün, yerel hareket et derdik, artık küresel düşünüp yerel ve küresel hareket etmek zorundayız dedi.

Isabella Löving ise konuşmasında sağcılarla işbirliği içinde kendi gündemini oluşturmanın mümkün olmadığını söyledi. “Tarihten ders almalıyız, o canavarları asla içeriye almamalıyız. Onların nefret ettikleri her şeyin yanında durmalıyız. İnsanlar daha iyi bir vizyon, daha iyi bir liderlik, daha iyi bir gezegen özlemiyle yanıp tutuşuyor. O liderler biziz.” dedi

Caroline Lucas konuşmasında meclisteyken kendisini hep yalnız hissettiğini ama bugün, Liverpool’da küresel yeşiller kongresinde tam tersini hissettiğini söyledi. “Unutmayalım ki yeşil politika yaptığımız zaman devasa bir yeşil hareketin bir parçasıyız. Ekoloji ve sosyal adalet tutkusu insanları İngiltere’den Burkina Faso’ya, Peru’dan Pakistan’a birbirine bağlıyor” şeklinde konuştu.

 

Özgecan Kara

You may also like

Comments

Comments are closed.