ManşetYerel

Asbestli yıkımla gündeme gelen Havagazı Fabrikası için tescil talebi

0

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara 2’nci İdare Mahkemesi’nin Havagazı Fabrikası yerleşkesinin tescilini kaldırma kararını iptalinin ardından harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne bir yazı yazan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tescil işlemlerinin başlatılmasını talep etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, tescil davasının 11 yıl sonra sonuçlandığını belirterek, “Mahkeme verdiği kararla Havagazı Fabrikası yerleşkesinin tescilinin kaldırılması kararını iptal etti. Daha önce bilim dışı uygulamalar ve yapılan yıkımla halkın sağlığı tehdit edildi. Kültür Bakanlığı’na mahkeme kararını göndererek, ivedilikle alanın ve yapıların tescil etmesini istedik“ dedi.

Belleklerimizin formatlanmasına izin vermeyeceğiz

Ankara, Maltepe Havagazı Fabrikası’nın Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanıklık eden önemli bir endüstri mirası olduğunun altını çizen Candan, “Önemli bir kent ögesi olarak korunarak gelecek nesillere aktarılacak ve kent belleğine katkıda bulunacaktır. Cumhuriyet’in izlerinin tanıkları olan yapıların yıkılarak belleklerimizin formatlanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

(BirGün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.