ManşetTürkiye

Diyarbakır Newroz’undaki ‘infaz’ meclis gündeminde

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Diyarbakır’daki Newroz kutlaması sırasında arama noktasında polis tarafından sırtından vurularak katledilen Kemal Kurkut için Meclis başkanlığına soru önergesi sundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önergesini veren Yiğitalp, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi olan Kurkut’un, 21 Mart’ta Diyarbakır’da Newroz kutlamasına katılmak için arama noktasından geçmek istediği sırada polis tarafından vurularak öldürüldüğünü hatırlattı.

“Valiliğin açıklaması gerçek değil”

Diyarbakır Valiliğinin “canlı bomba olduğu iddiasıyla öldürüldü” şeklindeki açıklamanın kesinlikle gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yiğitalp, “Çünkü sadece elinde bıçak olan ve yarı çıplak bir vaziyette polis noktasındakilerle tartışan Kurkut daha sonra noktayı geçmek için koşmaya başlamış kimi polisler havaya ateş açarken kimi polisler direkt Kurkut’u hedef alarak ateş açmışlardır. Bir polis amirinin ‘ateş açmayın’ uyarısına rağmen açılan ateş sonucu Kurkut sırtından vurulmuş ve olay yerinde yaşamını yitirmiştir” dedi. Yiğitalp, İHD Diyarbakır Şube yöneticilerinin, görgü tanıklarının ve basında yer alan görüntülerin Kurkut’un ifaz edildiğini de ortaya koyduğunu söyledi.

“Vurulmadan da durdurulabilirdi”

Yiğitalp, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

Görgü tanıkları, basına düşen görüntüler ve hak örgütlerinin açıklamalarına göre Kurkut vurulmadan da durdurabilecekken neden vurulmuştur?

Kurkut’un vurulması sizce de açık bir infaz ve kasten insan öldürmek değil midir?

Diyarbakır Savcılığı olay ile ilgili resen bir soruşturma başlatmış mıdır?

Kurkut’u vuran polis ya da polisler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?

Malatya Belediyesi tarafından Kurkut’un cenazesi için cenaze aracının ve mezar yerinin verilmemesi suretiyle defin işlemlerinin engellenmesinin yasal ve insani dayanağı nedir?

Bakanlığınızca Kurkut’un cenazesi için araç ve yer temin etmeyen ailesine zorluk çıkaran belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan ilk açıklamalarda Korkut’un intihar bombacısı olduğu yönünde gerçekleri örtmeyi hedefleyen bu yalan açıklama hakkında ayrıca bir soruşturma yürütülecek midir? Yapılan yalan açıklama bir hata mıdır yoksa infazın gizlenmesine yönelik kasıtlı bir çaba mıdır?”

 

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.