DünyaManşet

‘Barışın kilit ismi’ veda etti: Eski IRA başkomutanı McGuinness yaşamını yitirdi

0

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti’nin eski başbakan yardımcısı ve eski IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) komutanı Martin McGuinness 66 yaşında hayatını kaybetti.

Uzun yıllar IRA’nın siyasi kanadı olan Sinn Fein’in liderliğini yapan McGuinness için partisinden yapılan açıklamada, “Martin hayatı boyunca büyük bir kararlılık, haysiyet ve tevazu gösterdi, bu durum kısa hastalığı süresince de değişmedi. O barış ve ülkesinin yeniden birleşmesi için yorulmaksızın çalışan tutkulu bir cumhuriyetçiydi” ifadeleri kullanıldı.

“Nadir rastlanan bir kalp hastalığı”

Sabah erken saatlerde Derry kentindeki bir hastanede hayata gözlerini yuman Martin McGuinness’in ‘nadir rastlanan bir kalp hastalığına’ sahip olduğu belirtildi.,

“Gençlik yıllarında izlediği yol tasvip edilmezdi”

İngiltere Başbakanı Theresa May, McGuinness’in ölümü sonrasında yaptığı açıklamada Kuzey İrlandalı liderin bölgedeki barış çabalarına tarihsel bir katkı sunduğunu belirtti.

Theresa May, açıklamasında “McGuinness’in gençlik yıllarında izlediği yolun tasvip edilmediği ancak Cumhuriyetçi hareketi şiddetten uzaklaştırarak barışçıl bir yola getirmesinde büyük bir rol oynadığını” ifade etti.

İngiltere ile Sein Fein arasında 1998 yapılan barış görüşmelerinde kilit isim olarak öne çıkan Martin McGuinness anlaşma sonrası Kuzey İrlanda’da kurulan hükümette başbakan yardımcılığı yaptı.

Martin McGuinness, Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeht ile birlikte

Sağlık sorunları nedeniyle siyaseti bırakmıştı

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti, Martin McGuinness’in başbakan yardımcılığından 9 Ocak’ta istifa etmesiyle bozulmuştu. McGuinnes, sağlık sorunları nedeniyle siyaseti de bırakmış, partisinin liderliğini Michelle O’Neill’a bırakmıştı.

IRA’nın başkomutanıydı

Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını savunan silahlı örgüt IRA’nın da yöneticiliğini yapan Martin McGuinness 1998’deki barış görüşmelerinde kilit rol oynamasıyla tanınıyordu. Bir dönem silahlı örgüt IRA’nın başkomutanlığını yapan McGuinness örgütün silah bırakmasında da önemli bir rol oynamıştı.

(NTV, Habertürk, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.