Sivil Toplum

Tatavla sohbetlerinin ilk konuğu “Epope Tatavla” kitabının yazarı Ekin Can Göksoy oldu

0

Tatavla Dayanışma Pazarı, kültür-sanat, çevre, politika ve semte dair çeşitli konu ve konuklarla devam edecek şöyleşi dizisinin ilkini gerçekleştirdi. “Epope Tatavla” kitabının yazarı Ekin Can Göksoy’u konuşmacı olarak katıldığı söyleşide Tatavla’nın hikayesini konuşuldu.

Söyleşi dizilerinin ilk konuğu “Epope Tatavla” kitabının yazarı Ekin Can Göksoy oldu

Yazma serüveninin Tatavla’ya (Kurtuluş’a) taşınmasıyla önlenemez bir arzuya dönüştüğünü belirten yazar Göksoy, öykü yazarlığı yaptığını Epope Tatavla kitabının yazdığı öykülerden birinin geliştirilmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Romanı yazarken çok fazla araştırma yaptığını dile getiren Göksoy Tatavla’nın tarihine dair bilgileri söyleşiye katılanlar ile paylaştı.

 

Göksoy, “Tatavla’nın tarihi öğrendikçe bu bilgiler ben de yük olmaya başladı. Bu yük olumsuz anlamda değil. Bu bilgileri bir şekilde paylaşmak istedim. Bu yükü yazarken hafifletebileceğimi düşündüm ve yazmaya başladım. Tatavla farklı bir atmosfere sahip bir yer. Buraya geldiğinizde kendinizi ait hissediyorsunuz” dedi. Tatavla’nın hikayesini anlatamamaktan çekinip hikayemdeki kahramana Tatavla’yı anlattırdım” diyen Göksoy, romanı için Tatavla ve çevresi için önemli değişimlerin gerçekleştiği 1933 yılını seçtiğini belirtti.

Semtin Tatavla’dan Kurtuluş’a dönüşümüne de değinen Göksoy, Tatavla’ya ilk defa yerleştirilen Rumların Barboros Hayrettin Paşa tarafından Sakız Adası’ndan Kasımpaşa’daki tersanelerde köle olarak çalıştırılmak amacıyla getirildiğini belirtti.

Tatavla Dayanışma Pazarı nedir?

İhtiyaç duyulmayan her türlü taşınabilir eşyayı bağış olarak alan Tatavla Dayanışma Pazarı Kurtuluş’un en işlek yerlerinden biri olan Eşref Efendi Sokak’ta faaliyet gösteriyor. Mahalledeki dayanışma ruhunun somutlaştırılması amacıyla kurulan Tatavla Dayanışma Pazarı kullanılmayan ya da ihtiyaç duyulmayan aksesuardan mutfak eşyasına, giysiden kitaba, kadar taşınabilir her türlü eşyayı bağış olarak kabul ediyor ve bu eşyaların satışından elde edilen gelirle lise ve üniversite öğrencilerine burs veriyor. Burs faaliyetinin dışında düzenli olarak imece usulüyle kahvaltı organize eden gönüllü ağı mahalleli ile bir araya gelerek dayanışmayı büyütmek adına yeni yolları tartışıyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.