ManşetTürkiye

Nadire Mater, Yıldırım Türker ve Murat Uyurkulak’a hapis cezası

0

Kapatılan Özgür Gündem davasında yargılanan gazeteci Nadire Mater ve Yıldırım Türker ile yazar Murat Uyurkulak hapisle cezalandırıldı. Gazeteci Hasan Cemal’e para cezası verilirken Jülide Kural ile İlhami Bakır’ın duruşması ertelendi.

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliğine destek veren gazeteciler Nadire Mater, Hasan Cemal ve Yıldırım Türker ile yazar Murat Uyurkulak’ın davasında karar çıktı. Mahkeme, Mater, Türker ve Yıldırım’a hapis, Cemal’e ise para cezası verdi

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılanlardan altısının davasına devam ediliyor. Hakim karşısında olan Nöbetçi Yayın Yönetmenleri şunlar: Nadire Mater, Jülide Kural, İlham Bakır, Murat Uyurkulak, Hasan Cemal ve Yıldırım Türker.

Bianet’in haberine göre, Özgür Gündem davası kapsamında Mater, bugün hakim karşısına çıktı. İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme Mater’i 15 ay hapis ve 6 bin TL para cezasına çarptırdı, hapis cezası ertelendi.

Mahkeme Mater’i Terörle Mücadele Kanunu’nun “propaganda” başlıklı 7/2 maddesince 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı, ceza ise ertelendi. Ayrıca mahkeme, Mater’e “örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama” suçlamasıyla 10 ay hapse denk gelen 6 bin TL para cezası verdi. Nadire Mater’in mahkemede son sözü şu oldu: “Bence bu davanın açılması gerekmiyordu ama bu dava, Özgür Gündem ve Kürt medyasının neler yaşadığını gösterdi.”

Yıldırım Türker’e 1 yıl hapis cezası

Mater’in ardından gazetecilerin yargılanmasına Yıldırım Türker ile devam edildi. Türker’in katılmadığı duruşmada avukatlar savunma yaptı. Avukat Emel Ataktürk, basının devleti önceleme gibi bir yükümlülüğünün olmadığını söyledi. Savunmanın ardından mahkeme heyeti verdiği kısa ara ardından Türker’e “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ceza ertelendi.

Verilen aranın ardından öğleden sonra devam eden duruşmada, gazeteci Hasan Cemal ve yazar murat Uyurkulak’ın yargılanmasına devam edildi.

Hasan Cemal’e 6 bin lira para cezası

Hasan Cemal esas hakkındaki savunmasında, “Özgür ve bağımsız medyayı savunmak için burada bulunuyorum bunları savunurken gazeteciliğin suç olmadığını söylüyorum. Ve bu çerçevede Kürt meslektaşlarımın özgürlüğünü savunmak ve bunu savunurken de Kürt gazetecilerin özgür olmadığı bir ortamda Türk gazetecilerin de özgür olamayacağını söylemek için buradayım. Kürt sorunun barış içinde çözüm rayına oturmasının demokrasi, barış ve hukukun üstünlüğüne giden yolda çok büyük bir adım olacağına inanıyorum. O nedenle 1 günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptım. Bugüne kadar Kürt sorunuyla ilgili 4 kitap, sayısız makale yazdım. Kandil’e gidip PKK kadrosuyla ve 93’te Abdullah Öcalan’la da röportaj yaptım ve hakkımda bugüne kadar terör örgütü propagandası ile dava açılmadı. Özgür ve bağımsız medyayı savunmak demokrasi ve barışı savunmakla aynı anlama geldiğini bir kez daha söylüyorum” dedi.

Avukat Fikret İlkiz, Basın Kanunu’nun 11’inci maddesi ile Anayasa ihlali yapıldığı konusunda itirazda bulundu. İlkiz, “Karar, Anayasada yer alan ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesine, Anayasanın 38’inci 13’üncü maddesine aykırıdır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini istiyoruz” şeklinde savunma yaptı. Mahkeme, Anayasa Mahkemesine gönderilme talebini reddetti. Bunun üzerine savunmasına devam eden İlkiz, yargıda toplumu bilgilendirmeyi amaçlayan haberlerin cezalandırılamayacağı yönündeki kararları örnek gösterdi. AİHM’in Miguel Kastel kararını da örnek gösteren İlkiz, “Hukukun üstünlüğünün hakim olduğu devlette basının önemi unutulmamalıdır. Kastel kararında basın özgürlüğü topluma kamuoyunu ilgilendiren alanda bilgi verip herkesin serbestçe tartışmasını sağlar. Hükümet, basın ve kamuoyunun ayrıntılı incelemesine tabidir. Konu basın özgürlüğü olduğu andan itibaren herkesin bunu bilme hakkı vardır. Bu davayla ilgili olmak üzere başka bir yargı yoluna gidilmesi gerektiği düşüncesindeyiz” diyerek beraat talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme Cemal’in terör örgütü propagandasından beraatine karar verirken, “terör örgütünün açıklamalarına yer verdiği” gerekçesiyle 6 bin Türk Lirası ile cezalandırdı.

Murat Uyurkulak’a 1 yıl 3 ay hapis

Daha sonra yazar Murat Uyurkulak’ın yargılanmasına devam edildi. Murat Uyurkulak’ın katılmadığı duruşmada esasa ilişkin savunmasını yapan avukat Hürrem Sönmez, Özgür Gündem gazetesi üzerindeki baskıların dayanışma kampanyasına dönüştüğünü bir kez daha hatırlattı.

Sönmez, “Müvekkilimin gazeteyle dayanışması gazetenin mevcudiyetini sürdürmesi, ifade ve basın özgürlüğü çerçevesinde faaliyetine devam etmesini temin etmek içindi. Basın özgürlüğü siyasi liderlerin düşünceleri hakkında görüş uyandırmak için topluma bilgi sunar. Basın özgürlüğü, toplumun bilgilenme hakkının teminatıdır. Söz konusu yazıda suçun unsurlarının bulunmadığı kanaatindeyiz. Gazetelerin yayın politikaları tartışılabilir, değerlendirilebilir okuyucular tarafından. Fakat yayın politikalarının değerlendirileceği yerler mahkemeler değil toplumdur bu nedenle beraat talep ediyorum” diye konuştu.

Bu talebi kabul etmeyen mahkeme Uyurkulak’a, “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Ceza ertelendi.

Kural ve Bakır’ın duruşması ertelendi

Rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamayan Jülide Kural’ın avukatı Öztürk Türkdoğan, Kural’ın esasa ilişkin savunmasını yapması için mahkemeden süre talep etti. Türkdoğan, Anayasaya aykırılık iddiası üzerinden mahkemeye dilekçe sundu. AİHM kararını örnek gösteren Türkdoğan, yargılamanın Anayasının 13’üncü maddesine göre “hakkın özüne dokunmama ilkesine”, AİHS ve AİHM içtihatlarına aykırı olduğuna değindi. Mazeret talebin kabul eden mahkeme, Anayasaya aykırılık iddiasının inceleneceğini söyleyerek duruşmayı 28 Mart’a erteledi.

Avukat Özcan Kılıç, gazetede yazdığı yazı nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan yazar İlhami Bakır’ın yazısında propaganda yapmadığını belirterek beraatini talep etti. Bakır’ın duruşması da 28 Mart’a ertelendi.

 

(Gazete Duvar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.