KadınManşet

Filmmor 15. kez geliyor: “Aç avuçlarını sesini yükselt / Gel, dirilt, değiştir!”

0

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 15. kez başlıyor. Tüm film gösterimlerinin ücretsiz olduğu festivalde herkese açık forumlar, yönetmenlerle söyleşiler, atölyeler de yer alacak. Festival, bu yılki temasını Gülten Akın’ın “Aç avuçlarını sesini yükselt / Gel, dirilt, değiştir!” sözlerinden alıyor.

Festival, bu sabah (6 Mart) İstanbul’da yapılan basın açıklamasıyla tanıtıldı. Filmmor’dan Melek Özman bu seneki festival teması için “Kadın olmak hiçbir zaman kolay değildi. Bu sene geçmişten güç almak istedik. Gülten Akın’lı bir şiirle ‘değiştirebiliriz’ demek istedik” yorumunu yaptı.

Altın Bamya ödülleri için açıklama bekleniyor

Festivalin dayanışma ödülü “Mor Kamera: Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü” Koma Dam filmiyle Berîvan Akelma ve Yağmur Cihan’a verilecek. Her yıl merakla beklenen Altın Bamya Ödülleri için bu sene oylama yapılmadı ancak Altın Bamya Film Akademisi’nin ilerleyen günlerde bir açıklama ile kamuoyunu bilgilendirecek.

Festivalin açılışı 9 Mart’ta, KHK ile ihraç edilen Betül Celep’in 23 Ocak’tan beri eylemde olduğu İstanbul’da Kadıköy Khalkedon meydanında saat 18.00’da yapılacak.

11 Mart’ta başlayacak

Festival ile 17 ülkeden 42 film, 7 şehri gezecek. Programın İstanbul ayağı 11 Mart’ta başlıyor. Festival İstanbul’un ardından, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 25-26 Mart’ta Bodrum’da, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 1-2 Nisan’da İzmir’de, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 8-9 Nisan’da Bursa’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 22-23 Nisan’da Giresun’da, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 27-28 Nisan’da Adana’da, Mersin Kadın Platformu ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Mersin’de devam edecek.

Deepa Mehta retrospektifi

“Kadınların Sineması”, “Kadınların Sineması – Türkiye”, “Yeryüzünden Edilenler”, “Feminist Değilim Ama…” bölümlerinden oluşan festivalde, saldırılar ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya kalarak Kanada’ya göç eden Hindistanlı yönetmen Deepa Mehta’ya ayrılmış 4 filmlik bir retrospektife de yer ayrılmış.

Festivalde film gösterimlerin yanı sıra İstanbul’da, çeşitli tellerden atölye, forum ve yönetmenlerle söyleşilere de gerçekleştirecek.

“Feminist Değilim Ama…

Festival kapsamında İstanbul’da gerçekleşecek atölyeler şöyle:

“Çok kullanılan ‘Feminist Değilim Ama…’ ifadesi, birçok kadın için feminist olarak anılmaktan imtina ederek eşitlik talebini ifade etme olanağı mı sağlıyor?” gibi soruların tartışılacağı, Deli Kadın, Erktolia ve Filmmor’dan kadınlarla Feminist Değilim Ama… atölyesi,

Journo, Ekmek ve Gül, Sujin’den kadınlarla Kendine Ait Bir Medya atölyesi,

CŞMD, KAMER, VAKAD’dan kadınlarla Şiddeti Anlamak forumu,

17+Alevi Kadınlar, Yeryüzü Kadınları ve TJA’dan’nın kadınlarla Yeryüzünden Edilenler forumu.

Festival kataloğu ve İstanbul programı için tıklayın.

 

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.