Hafta SonuManşet

Vefa Bostanı – Zöhre Gözükara

0

Vefa bostanı, İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsünün hemen dışında, taş duvarların arasında, adını bulunduğu semtten alan, tamamen öğrencilerin inisiyatifiyle oluşturulmuş, oluşturulmaya çalışılan bir bostan.

 

Sadece ekip biçmek değil bunun dışında sürekliliği sağlamak, kalıcı bir şeyler ortaya koymak, çevremizdeki insanlara tüm olumsuzluklara rağmen eğer istenirse bize sunulanın dışına çıkabileceğimizi göstermek en büyük dileğimiz. Bunu yaparken çoğu zaman çevreden topladığımız, çöp olarak nitelendirilebilecek malzemeleri dönüştürüyoruz. Her hafta bostanda buluşup başka ne yapabiliriz diye konuşup, mevcut alanı daha iyi nasıl değerlendirebiliriz diye düşünürken bu hafta bostanda ot spirali yapmaya karar verdik

Bostanda ot spirali yapmaya elimizde bulunan fidelerin ve tohumların ihtiyaçlarının birbirinden çok farklı olması sebebiyle karar verdik. Spiral sayesinde küçük bir alanda ihtiyaçları birbirinden farklı olan bitkileri bir arada yetiştirebilecektik. Hem de bostanımıza kalıcı bir yapı inşa etmiş olacaktık.

Taş duvarlarla çevrili bostanımızda sınırlı bir bölge güneş alıyor. Biz de spirali bu sınırlı bölgeye inşa ettik. Önce bu bölgeyi yabani otlardan temizledik ve tekrardan çıkmalarını engellemek için zemini kartonla kapladık. Spiralin sınırlarını ve merkezini belirledik ve spiralin duvarlarını oluşturmak için çevreden irili ufaklı birçok taş topladık. Büyük taşlarla spiralin aşağıda kalan kısmını, küçük taşlarla da yukarı kısmını aşağıdan yukarıya ve içe dönen bir spiral şeklinde inşa ettik. Yine çevreden topladığımız çakıl taşlarını zemine drenajı sağlaması için yaydık, spiralin tepesini topraktan tasarruf sağlamak amacıyla daha çok çakıl taşıyla doldurduk. Gübreli toprağı da eklediğimizde spiral ekim için hazırdı. Biberiye, lavanta gibi sıcak ve kuru bitkileri spiralin tepesine; maydanoz, dereotu, soğan gibi soğuk ve nem isteyen bitkileri spiralin alt kısmına ektik. Böylece spiralimiz tamamlanmış oldu.

İstanbul Üniversitesi Ekoloji Kulübü

Şimdi ise bostanda yapacağımız ilk iş sağlıklı fideler yetiştirebileceğimiz bir alan yaratmak ve elimizdeki atalık tohumları toprakla buluşturmak. Sonrasında ise bitkilerin ihtiyacı olan besini sağlamak için kompost yapmayı planlıyoruz. Bostanda yapılacak çok iş var, insanların Vefa Bostanı’nı fark etmesi ve aramıza katılması bostanın varlığı koruyabilmesi ve sürdürebilmesi için çok önemli.


Zöhre Gözükara

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.