ManşetMedya-İnternet

Doğan Holding’te ‘karargah rahatsız’: Genel Yayın Yönetmeni görevden mi alındı?

0

‘Karargah rahatsız’ haberine soruşturma açıklamasının ardından, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in görevinden alındığı iddia edildi.

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’in görevinden alındığı öne süren Birgün, OdaTV ve Medyaradar internet siteleri , 61 yaşındaki gazeteci Ergin’in yerine, Hürriyet’in Genel Yayın Yönetmeni koltuğuna Fikret Bila’nın geçeceği yönünde kulisler olduğunu yazdı. Haberlerde Bila’nın adı geçse de tablonun henüz net olmadığı da ifade edildi.

Cem Küçük, Sedat Ergin’in görevden ayrılacağını öne sürmüştü

Hürriyet’in büyük tartışma yaratan, “Karargah Rahatsız” başlıklı haberi hükümetin de tepkisini çekmişti. Habere soruşturma açılmıştı.

Hürriyet gazetesi cumartesi günü yayınladığı haberin arkasında dursa da bugün medya kulislerinde Türkiye medyasının “amiral gemisi”

Henüz gazete yönetimi teyit etmemiş olsa da 25 Ağustos 2014 tarihinden bu yana Hürriyet’in genel yayın yönetmenliği görevini üstlenmiş olan Sedat Ergin’in görevden alındığı belirtiliyor.

Gazeteci Cem Küçük, kişisel Twitter hesabından, söz konusu haberin “suç” olduğunu savunarak, Sedat Ergin’in Perşembe günü koltuğundan ayrılacağını iddia etmişti.

Ergin, şu anda CHP İstanbul milletvekili olan Enis Berberoğlu’nu istifasının ardından göreve gelmişti.

Son dönemde sık sık yönetici değiştiren Hürriyet gazetesi, Aralık ayının sonunda Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’in yerine Hande Fırat’ı atamış, Ocak ayı başında da Washington Temsilcisi Tolga Tanış’ın yerine Cansu Çamlıbel’i göreve getirmişti.

Kurtulmuş’tan ‘Karargah rahatsız’ açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hürriyet gazetesinde yayınlanan Hande Fırat imzalı “Karargah Rahatsız” haber hakkında açıklama yaptı

Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Hürriyet’te yer alan Hande Fırat imzalı “Karargah Rahatsız” haberiyle ilgili açıklama yapan Kurtulmuş şunları söyledi:

“Bu manşetin karargah rahatsız şekilde algılanmaması gerek. Birileri 15 Temmuz’dan sonra TSK’nın yeniden itibar kazanarak operasyonlar yapmasından ve bu operasyonlardan da başarı kazanmasında birileri şüphesiz rahatsız oluyor. Türk silahlı kuvvetlerimiz asla siyasetin içine çekilemez. Türkiye eski Türkiye değildir. Herkes söylediklerine dikkat etmesi lazım. Öyle manşet atarak ayar vermesi mümkün değildir. Türk Silahlı Kuvetleri’ni kimsenin siyasetin içine sokması mümkün değildir. Zamanında yapılan Türk Silahlı Kuvvetleri’ni itibarsızlaştırma çalışmalarının ülkeye ne kadar zarar verdiği ortadadır.”

T24’ün haberine göre ise, Hürriyet kaynakları “Yorum yok” karşılığıyla yetinmekle birlikte, iddiaları yalanlamadılar. Kaynaklar, Ergin’in yerine; Milliyet İstihbarat Şefliği, Milliyet Ankara Temsilciliği ve Genel Yayın Yönetmenliği döneminden beri Aydın Doğan’ın en güvendiği isimlerden olan Fikret Bila’nın getirilmesinin “sürpriz olmayacağını” söylediler.

Yalçındağ yazışmalarıyla yansıyan plan

Redhack’in Doğan Medya Grubu Başkanı iken Eylül 2016’da sızdırdığı Mehmet Ali Yalçındağ’ın yazışmalarında, Sedat Ergin’in Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği’nden alınması planı da kamuoyuna yansımıştı. Yalçındağ’a ait olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la yazışmaları da içerdiği öne sürülen maillerde, Yalçındağ’ın, Sedat Ergin’in yerine Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği’ne Ahmet Hakan’ın getirileceği açıklamaları da yer almıştı.

Aydın Doğan’ın TÜSİAD’ın ilk kadın başkanı olan kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ’la evli olan Mehmet Ali Yalçındağ, yazışmaların sızması üzerine Doğan Medya Grubu Başkanlığı’ndan ayrılmış, ancak yayımlananların “e-mail” değil “günlükleri” olduğunu açıklamıştı.

Yalçındağ’ın ayrılmasının ardından, darbe girişimininin yaşandığı 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı facetime ile ekrana bağladıktan sonra iktidar çevrelerinde de takdir gören Hande Fırat, Doğan TV Ankara Temsilciliği’nden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği’ne getirilmişti.

Fırat’ın tercih edilmesiyle Hürriyet Ankara Temsilciliği’nden alınan Deniz Zeyrek’in de, sızdırılan yazışmalarında Yalçındağ’ın hedef aldığı isimlerden biri olduğu ortaya çıkmıştı.

Sedat Ergin kimdir?

1957 yılında doğan Sedat Ergin, İstanbul’da Robert Kolej’i bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine girdi. Ankara SBF’nin diplomasi bölümünden mezun oldu.

Gazeteciliğe 1975 yılında Türk Haberler Ajansı (THA) Dış Haberler Servisi’nde başladı. 1976-1978 yılları arasında THA’nın Ankara Bürosu’nda diplomasi, Meclis ve Başbakanlık muhabirlikleri yaptı.

1979-1987 yılları arasında, Hasan Cemal’in yönetimindeyken Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda diplomasi muhabirliği görevini üstlendi.

1987 yılında Hürriyet’e transfer olan Ergin, gazetenin Washington Temsilciliği’ne getirildi. Yaklaşık 6 yıl süreyle bu görevi üstlenen Ergin, 1 Mart 1993 tarihinde Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği’ne getirildi. Bu görevi sırasında yaklaşık 12 yıl yazdığı “Ankara’dan” köşesinde genellikle diplomatik ve siyasi gelişmeleri ele aldı. Hürriyet’teki görevinin yanı sıra yine Doğan grubu bünyesindeki CNN Türk’te “Ankara Kulisi” programının katılımcılarından oldu.

2005 Nisan ayında getirildiği Milliyet Genel Yayın Yönetmenliği görevinden, yaklaşık 4,5 yıl sonra, 2009 Eylül ayı sonunda, gazetenin tirajındaki düşüş nedeniyle alındı.

Milliyet gazetesi Doğan grubu bünyesindeyken yapılan bu operasyonun ardından tekrar Hürriyet’e dönen Ergin, köşe yazarlığını sürdürürken Ağustos 2014’te Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği’ne getirildi.

REFAHYOL koalisyonunun 28 Şubat sürecindeki çöküşünü anlatan “Fırtına” dizi yazısıyla 1997’de, 1 Mart tezkere krizine giden süreci anlatan “Bizden Saklananlar” dizi yazısıyla da 2003’te olmak üzere iki kez Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’nü kazandı. Çalışmaları iki kez de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik Ödülü’ne değer görüldü.

Sedat Ergin, Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Canan Ergin ile evli.

 

(T24, OdaTV, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.