DünyaManşet

Çekya ormanlarında Çernobil’den 31 yıl sonra radyoaktif yaban domuzları bulundu

0

Çekya Devlet Veterinerlik İdaresi, ülkenin kırsal bölgelerinde görülen yaban domuzlarında Çernobil’den 31 yıl sonra radyoaktivitenin tespit edildiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, yaban domuzlarındaki radyoaktivitenin yüksek seviyede radyoaktif izotop emilimi yapabilen trüf mantarı yiyerek oluşmuş olabileceği belirtildi.

Trüf mantarının, Sezyum 137 de dahil olmak üzere yüksek seviyelerde radyoaktif izotopları emme kapasitesi olduğu kaydedildi. Sezyum 137, 1986 yılındaki çernobil Faciasında çevreye en çok yayılan radyoaktif maddelerden biriydi. Bu maddenin izotoplarındaki radyoaktif madde gücünün yarıya inmesi için geçmesi gereken süre, 30 yıl olarak biliniyor.

​Uzmanlar radyoaktif mantarları yiyen yaban domuzlarının da radyoaktif özellik taşıdığını vurguluyor. Bu nedenle Çekya’da oldukça popüler bir gıda olan yaban domuzunun vatandaşlarca tüketilip radyoaktivitenin yayılmasından endişe ediliyor.

Çekya Devlet Veterinerlik İdaresi’ndan Jiri Drapal, “Önümüzdeki birkaç yılda, radyoaktiviteden etkilenmiş birçok gıda ürünü ile karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz” ifadelerinde bulunarak tüm et ürünlerinin özel testlerden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Elde edilen verilere göre 2014 ila 2016 yıllarında uzmanlar 614 yaban domuzunu inceledi. Bunlardan yüzde 47’sinin radyoaktif olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırma da, Çernobil faciasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen, çevre bölgelerde yaşayan insanların tükettiği gıdalar aracılığıyla radyoaktitiviteyle yakın bir şekilde temas halinde olduğunu vurgulamıştı.

26 Nisan 1986 günü Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün dördüncü ünitesinde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salınmış, bölgede yıllarca sürecek etki yaratmıştı.

 

(Sputnik News)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.