Doğa MücadelesiManşet

Başbakan’ın CHP’ye Şili yerine adres gösterdiği Şile’nin 600 yıllık köyleri sular altında kalacak!

0

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında CHP’nin Şili’de diktatör Pinochet’in 8 yıl daha görevde kalmak için düzenlediği halk oylamasının ‘hayır’la sonuçlanmasını sağlayan kampanyayı yürüten Eugenio Garcia Ferrada’yı Türkiye’ye getirmesini eleştirerek, “Şili yerine Şile’ye gitseydiniz” dedi. Yıldırım’ın CHP’ye işaret ettiği İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki Şile’nin 600 yıllık tarihe sahip köyleri ise, yapılması planlanan Sungurlu ve Osmangazi barajları nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Başbakan Binali Yıldırım, ‘hayır’ kampanyası için Şili’de Pinochet’nin yenildiği referandumda ‘hayır’ kampanyasını yürüten Ferrada’yı Türkiye’ye getiren CHP’ye yüklendi. Yıldırım, Kılıçdaroğlu’na “Şili yerine Şile’ye gitseydiniz” dedi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

“Buradan açık bir şekilde sayın Kılıçdaroğlu sana sesleniyorum. Kılıçdaroğlu bir ilham peşinde… Nerede bulmuş bu ilhamı, Şili’de. Adamlar bir film yapmış, CHP de ondan medet ummuş. Uzun yıllar seçkin takıldınız ama hani değişiyordunuz? Şili’ye kadar uzanacağınıza Şile’ye gitseydiniz. Kılıçdaroğlu… Senin bu derdin, bu kafayla derman bulamaz. Nereye gidersen git.”

Şili’deki ‘Hayır’ kampanyasının yaratıcısı Eugenio Garcia Ferrada

Burak Dursun’un Milliyet’teki haberine göre ise, Şile’de yaklaşık 50 yıldır yapılması planlanan Sungurlu ve Osmangazi barajlarının bu yıl içerisinde inşaatına başlanması öngörülüyor. 3 yılda bitmesi planlanan barajlardan Sungurlu Barajı’nın yıllık 115.1 milyon metreküp, Osmangazi Barajı’nın ise 185 milyon metreküp içme suyu sağlayacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 600 yıllık bir tarihe sahip olan Şile köylerinin baraj projesiyle sular altında kalacak olması vatandaşları da düşündürüyor. Yıllarca oturdukları evlerinden, tarlalarından kopmak istemeyen köylüler projenin iptal edilmesini istiyor.

Baraj altında kalacak mahalle ve köylere bilgilendirme yazısı gönderen Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü, Osmangazi Barajı’nın 2017’de ihalesinin yapılacağı bu sene içerisinde de inşaatına başlanacağı duyurdu. Barajın hayata geçmesiyle birlikte Çataklı, Gökmaslı, Göksu, Soğullu Köyleri yerleşim yerlerinin göl alanı olacağı ve Hacıllı köyü yerleşim yerinin ise mutlak koruma alanı kalmak suretiyle projeden etkileneceği açıklandı. 2010 yılı verilerine göre; Çataklı 239, Gökmaslı 184, Göksu 260, Soğullu 200, Hacıllı 270 civarında nüfusa sahip olduğu belirtiliyor.

Köyler için 5543 Sayılı iskân Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre; bilgilendirme toplantısı, etkilenen nüfus için hak sahiplerinin belirlenmesi, yeni yerleşim yeri seçimi gibi gerekli çalışmaların başlanmasını gerektiği ifade ediliyor.

“Burada yaşayan hiç kimse bu projeye olumlu bakmıyor”

Yıllardır bu alana baraj yapılmasının konuşulduğunu söyleyen Çataklı köyü muhtarı Kasım Ünal, “Uygun bir yere taşınacağımız söyleniyor ama neresi olduğunu bilmiyoruz. Burada yaşayan hiç kimse bu projeye olumlu bakmıyor” dedi. Göksu Köyü Muhtarı Ahmet Yılmaz, “Burada insanlar tarlalar, bahçeler sayesinde geçiniyor. Gitmek istemiyoruz ama sesimizi duyuramıyoruz” diye konuştu.

“Dedemin mezarı da barajdan etkilenecek”

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ise şunları söyledi:

“Bu daha çok Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın tasarrufunda bir konu. Bakanlar Kurulu kararı ve nihayetinde yatırım programına alınması gibi bir süreç başladı. Bakanlıkla görüşüyoruz. Sürecin köylüyü mağdur etmemesi anlamında tarafız. Biz bu barajın yapılmadan alternatif bir çözüm üretilebilecekse, yapılmamasından yanayız. Ben de bölge insanıyım. Dedemin mezarı da Göksu köyünde. Burası da muhtemelen baraj altında kalacak bölgeler arasında.”

 

(Milliyet, Yeşil Gazete, Ajanslar)

You may also like

Comments

Comments are closed.