Ekolojik YaşamManşet

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Sakin Şehir Çalıştayı

0

Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Şule Yüksel Özmen’in yürüttüğü, “İletişim çağında frene basmak: Yavaş şehirlerin çevre iletişimi çalışması bağlamında analizi, çevresel toplumsal katılım, işbirliği ve uzlaşma stratejilerinin yavaş şehirlerde nasıl sağlandığının belirlenmesine yönelik bir araştırma” başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında çalıştay düzenlendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya, Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki sakin şehir temsilcileri, doğa gönüllüleri, öğrenci ve akademisyenler katıldı. 13 Şubat’ta gerçekleştirilen çalıştayda, iki yıl süren projenin sonuçları paylaşıldı.

Çalıştayda, sakin şehir birliğinin, bir kentin “sakinlik” ünvanını taşıyabilmesi için gerçekleştirmesi gereken çevre ve altyapı politikaları, konukseverlik, yerel üretimi koruma ve destekleme, kent dokusunun kalitesini arttırma gibi bir çok kriter üzerinden Türkiye’deki sakin kentlerin durumu masaya yatırıldı.

Açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Akyazı, Sakin şehirlerin sadece sakin bir yaşamı özleyen insanların yaşadığı kentler olmadığını; yerel sürdürülebilir bir kalkınmanın da güçlü bir alternatifi olduğunu belirterek, toplumun bu alternatiflere ikna edilmesinde iletişim stratejilerinin öneminden bahsetti.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Şule Yüksel Özmen, “TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin amacı, sakin şehirlerin çevresel işbirliği ve uzlaşmayı nasıl oluşturduğu, toplumsal katılımı nasıl sağladığı, bu hareketin o şehirde yaşayan insanların gündelik hayatları üzerinde etki yaratıp yaratmadığını saptamak ve hangi koşulların sakin şehirde yaşama eğilimi arttırdığını belirlenmesidir” dedi. Özmen,  projenin toplumsal katılım, işbirliği uzlaşma konularını irdeleyen ilk çalışma olması nedeniyle çıktıların alanda yapılacak diğer çalışmalara öncülük edeceğini ifade etti.

Proje ekibinden, Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi, Doç. Dr. Haluk Birsen, proje sonuçlarını katılımcılarla paylaşırken, gezilen yerlerdeki gözlemlerin, yapılan anket sonuçları ile desteklendiğini belirterek, kadınların sosyal hayata katılımı, kültürel değerlerin korunması, doğal çevreye, organik tarıma ve sürdürülebilirlik politikalarına, çalışmanın sonuçlarının büyük katkısı olacağını söyledi.

Seferihisar Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğünden Candaş Balta, Türkiye’nin ilk sakin kenti olan Seferihisar’da hayata geçirilen projeleri aktarırken, Kırklareli kent konseyinden Göksal Çidem, Vize için gerçekleştirilmek istenen projelerin çevreye ve doğal yaşama vereceği zararlar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Istrancalar’ın dünya üzerinde en çok yağış alan üç alandan biri olduğunu ifade eden Çidem, yaşam alanları üzerindeki tehditlerin ortadan kaldırılması ve gelecek nesillere doğal güzelliklerin korunarak aktarılmasının, hepimizin sorumluluğu olduğunu belirtti.

 

Haber: Göksal Çidem

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.