Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] Sınıftan Yükselen Sesler

0
Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Sınıftan Yükselen Sesler, benzeri defalarca yazılmış bir konuyu işliyor aslında. Öğrencilerin hayatını değiştiren, onları dayanışma ruhuyla tanıştıran, birbirlerine anlayışlı olmayı öğreten bir öğretmenin hikâyesi… Bay Terupt adındaki bu öğretmen, öğrencilerinin alışık olmadığı yöntemlerle dersleri sevdirirken birbirinden farklı mizaçtaki yedi öğrencinin kendilerini ve arkadaşlarını daha yakından tanımasını sağlıyor.

Bu yedi çocuk; Peter, Jessica, Luke, Alexia, Jeffrey, Danielle, Anna.

Peter, sınıfın yaramazı, ele avuca sığmayanı.

Jessica, okulun yenisi, tanımak ve kendini ifade etmek zorunda

Luke, araştırmayı seven, meraklı

Alexia, şımarık ve lider ruhlu, popüler olmayı sever

Jeffrey, okulu sevmiyor, her şeye karşı şüpheci

Danielle, fiziksel görünümünden dolayı rahatsızlık duyuyor, kabul görmek istiyor

Anna, çekingen, fark edilmek istemiyor

Birbirinden farklı mizaçlara sahip bu yedi çocuğun birbirleriyle olan ilişkileri ve bu ilişkilerin getirdiği doğal gerilimler kitapta oldukça başarılı bir şekilde anlatılıyor.

Özellikle kitabın yazım tekniği dikkate değer. Sırasıyla her çocuğun ağzından olaylar belli bir akışa göre anlatılıyor. Peter’in anlatımıyla başlayan hikâye sırasıyla Jessica, Luke, Alexia, Jeffrey, Danielle ve Anna’nın ağzından devam ediyor.

Birbirleri ile olan ilişkileri yaşları gereği çekişmeli ve gerilimli seyrederken gruplaşmalar, küçümsemeler, iftiralar ve dedikodularla değişime uğruyor. Bu gerilimi de Bay Terupt çözüyor her seferinde. Burada güzel olan öğretmenin boş önerilerde bulunmak yerine onları yönlendirerek doğal akışı içerisinde çözüm üretmesi.

Özellikle öğrencilerini, down sendromlu çocuklarla tanıştırması ve her çocuğun içinde taşıdığı yardımseverlik duygusunu ortaya çıkarması kitabın en güzel bölümlerinden. Bu sayede gerilimli olan arkadaşlık ilişkilerinde bile bir ortak duygu yakalamalarını sağlıyor öğretmen.

Bu yedi çocuğun ilk başlardaki tavırları, Bay Terupt’u tanıdıkça değişir ve zamanla onun ne kadar önemli bir insan olduklarını fark ederler.

Kitabın sonlarına doğru gerçekleşen talihsiz bir kaza sonucu Bay Terupt ağır yaralanır ve baştaki birbiriyle geçinemeyen bu çocuklar ortak bir üzüntüyü de yaşamak durumunda kalırlar. Hemfikir oldukları pek çok nokta vardır artık. Bu da bir öğretmen sayesinde olmuştur.

Öğretmen yedi çocuğun da hayatına dokunmuş ve onların empati düzeyini artırmayı başarmıştır. Dersleri, ezbere işlenen zor zamanlar olmaktan çıkarıp eğlenceli hale getirirken araştırmanın önemini de öğretmiştir.

Öğretmenin bir çocuğun hayatında ne kadar önemli olduğunun güzel bir örneğidir Sınıftan Yükselen Sesler.

SINIFTAN YÜKSELEN SESLER/ROB BUYEA
ALTIN KİTAPLAR
ÇEVİREN: EDA AKSAN
10+ YAŞ
272 SAYFA

 

Tunç Kurt

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.