Hafta SonuManşet

Düşündüren banknotlar

0

Gilda Martini ve Gabriela Lubiano, Arjantin’in doğasını ve özgünlüğünü vurgulayan banknot tasarımları oluşturdular.

Paranın ön ve arka yüzüne yansıtılan doğal güzellikler ve doğal yaşam içindeki canlılar, paranın kirini elimize biraz daha az bulaştırabilir belki. Arjantin’e özgü bitkilerin ve hayvanların günden güne yok olması konusunda insanlarda farkındalık oluşturmak istiyor Martini ve Lubiano.

Amaçlarından biri de, banknot tasarımları ile asıl zenginliğin doğal zenginlikler olduğunu elden ele gösterebilmek. Biyolojik çeşitlilik ve zenginlik teması hakim banknotlarda.

Elden ele farkındalık

Kapitalizmin akan kanı para olunca, yok olan ormanları göze sokmak için yine kapitalizmin silahını kullanmak akıllıca. Tabi karşımızda kendini yeniden üreten bir sistem olarak durmaya devam ediyor Kapitalizm. Bir gün elimize Arjantin Pesosu geçerse, üzerinde 1996’da Monsanto’nun genetiği değiştirilmiş soya üretmek için yok etmeye başladığı Choqueno ormanını göreceğiz.

Güney Amerika’nın Amazonlardan sonra en büyük ikinci ekosistemi olan bu ormanda yerliler de yaşıyor. Onların da varlıkları tehdit ediliyor. Bir banknot tasarımı ile canlıların hayatı kurtulmuyor maalesef ama şirketlerin devletleşip, dünyayı sömürdüğünün ve nelerin kaybedildiğinin hatırlatılması gerekiyor.

Anayurdu Güney Amerika olan Dev Armadillo(Tatu Carreta), uçamayan bir kuş türü olarak bilinen Rhea Pampa, uçan en büyük kara kuşu olan ve Güney Amerika’ya özgü And Kondoru ve Jaguar Arjantin Banknotlarına resmedilen canlılardan. Arjantin Merkez Bankası Başkanı Federico Sturzenegger, bu banknot tasarımlarının artık herkese geleceği düşündürmesi gerektiğini söylüyor.

Kaynaklar:

http://bigumigu. com/haber/arjantinin-dogal- dokusundan-beslenen-banknot- tasarimlari/

https://www.behance.net/ gallery/32123521/Rediseno- Papel-Moneda-Argentino

http://www.dijitalajanslar. com/arjantinin-dogadan- esinlenen-banknot-tasarimlari/

http://www.diaadia.com.ar/ argentina/el-banco-central- anuncio-nuevos-billetes-con- animales-autoctonos

 

Gökçe Atik

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.