Dış Köşe

Çiğ süt satışına yeni düzenleme – Ali Ekber Yıldırım

0

Bu yazı tarimdunyasi.net/ den alınmıştır

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiğ süt satışını yeniden düzenliyor. Sokak sütü satışını önleyecek, işletmelerden tüketiciye doğrudan çiğ süt satışını düzenleyen tebliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ sütün ari çiftliklerden ve işletmelerden satılabileceğini söyledi. Çiğ sütün Türkiye’de yaygın kullanıldığına işaret eden Çelik, bunun sağlıklı ve güvenli tüketilebilmesi için çiğ sütün vatandaşa doğrudan arzına ilişkin yeni düzenleme öngördüklerini belirtti.Çelik, “Çiğ süt, bu kapsamda ancak ari çiftliklerden, işletmelerden satılabilecek. Yaklaşık 1 milyon 300 bin ton civarında, ari işletmenin ürettiği süt söz konusu. Ancak buralardan çiğ sütün satışı söz konusu olabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı, sağımdan itibaren 24 saat içinde yapılabilecek. Üretici tarafından, soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak. Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık malzemeden yapılmış ambalaj içinde veya tüketici tarafından verilen kaba konarak arz edilebilecek.” bilgisini verdi.

Sadece tüketiciye ve yerel perakendeciye satılacak

Çiğ süt üretenler kendisi doğrudan satmak isterse,sütünü sadece tüketicilere veya yerel perakendeciye satabilecek. Yerel perakendeciler ise aldıkları çiğ sütü sadece tüketiciye satabilecekler. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yapılan düzenleme ile çiğ sütün son tüketiciye arzında mesafe konusunun da dikkate alındığını belirterek, otomatik satış makinesi sahibi süt üreticilerinin sütü tüketiciye satmak istediğinde katedecekleri mesafenin 200 kilometre yarıçapın ötesini geçemeyeceğini vurguladı. Çelik, sütün, üretim yerinden tek kullanımlık bir ambalaj içerisine konulduktan sonra 500 kilometre yarıçapında piyasaya arz edilebileceğini kaydetti.

Günlük kayıt zorunlu olacak

Söz konusu düzenleme ile üreticinin sattığı sütün günlük kaydını tutma konusunda sorumlu kılınacağına işaret eden Çelik, şöyle konuştu:”Çiftçi, günlük sattığı süt miktarı, yedirdiği yemin niteliği ve kökeni, hayvanlarda tedavi uygulanıyorsa kullandığı ilaç ve hastalığı, sütü perakendeciye sattıysa sattığı perakendecinin işletme bilgilerinin kaydını tutmak ve bu kayıtları 12 ay boyunca muhafaza etmek zorunda.”

Ambalajında yer alacak bilgiler

Ambalaj konusunda da son derece önemli değişiklikler ve düzenlemeler getirildiğini anlatan Çelik: ” Ambalajda, ürünün adı, yani hangi hayvanın sütü olduğu, üreticinin adı, soyadı ve ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, sağım tarihi ve saati, son tüketim tarihi ile ‘Kullanmadan önce kaynatınız’ ve ‘0-4 santigrat derecede buzdolabında muhafaza ediniz’ uyarıları yer alacak. Ayrıca yapılan bu düzenleme ile çiğ süt satışında aracı sayısı azalacak ve çiğ süt daha uygun fiyatlarla tüketiciye sunulmuş olacak. Nihai amacımız tüketicinin sağlıklı çiğ süte daha kolay ve ucuz olarak ulaşmasını sağlamaktır.”diye konuştu.

Sağlıksız süt hastalık riskini artırır

Sağım hijyeni ve muhafaza şartlarına uyulmadan tüketiciye satılan sütün sağlıksız olduğuna dikkati çeken Çelik, çok yaygın bir şekilde bazı çevrelerin çiğ sütün tüketilmesi, evde yoğurt yapılması şeklinde tavsiyelerde bulunduğunu ancak çiğ süt tüketiminin nasıl olması gerektiğinin belirlenmesinin önem arz ettiğini ve tebliği bu sebeple hazırladıklarını açıkladı.

Sağlıksız çiğ sütün brusella, tüberküloz gibi hayvan hastalıklarının insanlara geçişi için risk taşıdığını belirten Çelik, “Evet çiğ süt tüketelim ama hangi çiğ süt, nasıl çiğ süt konusunun cevabı olsun diye bu tebliğ şu anda Başbakanlığa gönderilmiş bulunuyor.” dedi.

Uyum süreci 6 ay olacak

Tebliğin yayımından itibaren 6 aylık bir uyum süreci olacağını ifade eden Çelik, ari işletmelerin bu uygulamaya hemen başlayabileceğini bildirdi.Çelik, Türkiye’deki ari işletmelerden 1 milyon 300 bin ton süt elde edildiğini, tebliğin ari işletme sayısının artmasını da teşvik edeceğini belirtti. Düzenleme ile denetimin çok daha kolay olacağını, keyfi uygulamaların önüne geçilebilecek bir sistemin hayata geçirileceğini dile getiren Çelik, cezai işlemlerin de Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na tabi olacağını kaydetti.

Bu yazı tarimdunyasi.net/ den alınmıştır

 

Ali Ekber Yıldırım

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.