Kültür-SanatManşet

KuirFest İstanbul’da bugün: 26 Ocak Perşembe

0
James Baldwin

Pembe Hayat KuirFest Ankara’nın ardından şimdi de İstanbul’daki takipçileriyle bir araya geliyor! Festivalin İstanbul ayağının ilk gününde, gösterimlerin tümünü Pera Müzesi’nde ücretsiz olarak takip edebilirsiniz.

James Baldwin

KuirFest İstanbul programını arşiv-i lubunseçkisiyle açıyor. Her günümüzü belgelediğimiz, e-postalarımızdan fotoğraflarımıza türlü bilgileri, sözcükleri ve imgeleri büyük dijital alanlarda sakladığımız bu zamanlarda, arşiv kavramının tanımı da pek çok şey gibi değişip dönüşüyor. Ancak egemen olmayanların büyük tarih anlatılarına alternatif tarihsellikler yaratma mücadeleleri değişmeyen bir başka mücadele alanı olarak varlığını koruyor. Lubunyalar da bütün egemen olmayanlar gibi bu mücadelenin içinde. Kendi tarihinin peşine düşenlerden arşivin kendisini lubunyalaştıranlara ve yepyeni anlatı olanaklarının kapısını aralayanlara pek çok farklı filme yer veren seçki, hatırla(t)ma ve unut(tur)ma politikalarına da lubunca bir yanıt arıyor.

Festivalin en çok ilgi gören bölümlerinden ‘Amerika’dan Türkiye’ye: Baldwin’in İzinde’ ünlü yazar ve aktivist James Baldwin’in ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe karşı verdiği mücadelenin, yaşamı ve fikirlerinin izini sürüyor. Aykan Safoğlu’nun ünlü yazarla kurduğu kurgusal bir diyaloğu konu alan otobiyografik filmi Kırık Beyaz Laleler (Off-White Tulips, 2013) Baldwin’in İstanbul’da yaşadığı ve ürettiği 10 yıllık dönemi merkezine alıyor. Safoğlu bu çalışmasıyla 2013 yılında Oberhausen Kısa Film Festivali Jüri Büyük Ödülü’ne lâyık görüldü. Geçtiğimiz yaz hayatını kaybeden ünlü fotoğrafçı Sedat Pakay’ın imzasını taşıyan Başka Bir Yerden: James Baldwin (James Baldwin: From Another Place, 1973) de, James Baldwin’in İstanbul’daki günlerini belgeleyen özel bir yapım. Ünlü yazarın Amerika’daki etkili varlığını gözler önüne seren Baldwin’in Zencisi (Baldwin’s Nigger, 1968) ise, aktivist ve komedyen Dick Gregory’nin Baldwin ile 1960’ların İngiltere ve Amerika’sındaki siyah kimliği üzerine gerçekleştirdiği hararetli bir tartışmayı belgeliyor. Film, Baldwin’in bugün de güncelliğini koruyan fikirlerini mercek altına alıyor.

Festivalin her yıl dünya festivallerinde öne çıkan uzun metraj kurmaca yapımları izleyicisiyle buluşturduğu ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünden Arianna (2015) bugünkü programda yerini aldı. İnterseks bir bireyin kendini ve bedenini keşfetme hikâyesine odaklanan film, prömiyerini 72. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirdi.

Ayrıca bugün, ‘Kuir Belgeseller’ bölümünden Tayland yapımı #BKKY (2016) de gösterilecek. Kurmaca ve belgeseli harmanlayan film, 17-19 yaşlarındaki, çeşitli cinsiyet kimliklerine sahip gençlerin cinsellik, aşk, toplumsal cinsiyet ve kimlik konularındaki deneyimleri, kafa karışıklıkları ve duygularına yakından bakıyor.

PERA MÜZESİ
13.30 arşiv-i lubun / queer (ab)uses of archives
15.30 #BKKY
17.30 Arianna
19.00 Başka Bir Yerden: James Baldwin / From Another Place: James Baldwin
Kırık Beyaz Laleler / Off-White Tulips
Baldwin’in Zencisi / Baldwin’s Nigger

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

You may also like

Comments

Comments are closed.