Kültür-SanatManşet

Pembe Hayat KuirFest’te bugün: 18 Ocak

0

Pembe Hayat KuirFest bugünkü programında, ‘Türkiye’den Kısalar’ seçkisini ilk kez izleyicisiyle buluşturuyor. Ayrıca, ‘qÜLT’ bölümünden Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967), Türkiye’den uzun metrajların gösterildiği ‘Ğ’ bölümünden Veşartî (Gizli, 2015) ve ‘Glitch Film Festivali Seçkisi: Belleğin Azmi’ seçkisinde yer alan uzun metraj yapım Major! (2015) da bugün Haymatlos Mekân’da gösterilecek.

Pembe Hayat KuirFest, bugün ve yarın Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Haymatlos Mekân’da gerçekleşecek gösterimleriyle Ankara’ya şimdilik veda edecek. 26-28 Ocak tarihleri arasında ise İstanbul’daki takipçileriyle hasret giderecek.

Türkiye’den Kısalar

Mahallede Lgbti Olmak from Mahallede Lgbti on Vimeo.

Pembe Hayat KuirFest bu yıl programında kısa filmlere geniş yer ayırıyor. Türkiye’den kısaların gösterileceği bu bölümde, Nilgün Küçükbatman’ın 2015 yılının Eylül ayında trafik kazasında kaybettiğimiz LGBTİ aktivistleri Boysan Yakar ve Zeliş Deniz’in anısına çektiği, toplumsal kod ve imajlar üzerine eleştirel bir yaklaşım geliştiren filmi Moira (2016); Ada Ayşe İmamoğlu’nun, yürütücülüğünü de yaptığı Mahallede LGBTİ projesi kapsamında çektiği, ileriye dönük başka formatlara evrilmesi planlanan kısası Mahallede LGBTİ Olmak (2016); Tahir Ün’ün trans bir seks işçisinin hayatını anlattığı, fotoğraf ve film formlarını iç içe geçirdiği belgeseli Harika Bir Şey (2016); Kürt bir transın var olamayış hikâyesine odaklanan, Gökhan Yalçınkaya, Suat Usta ve Rosida Koyuncu’nun yönetmenliğini üstlendiği Kurneqiz (2016); güçlü ve normların dışında bir karakteri merkezine alan Kayra Paköz’ün kısası Mavi (2015) ve Mehmet Emrah Erkanı’nın “İstanbul’da geçen bir yabanıl şehir hikâyesi” olarak tarif ettiği filmi Tuhaf Zamanlar (2015) festivalin kesinlikle kaçırılmaması gereken yapımları.

Glitch Film Festivali Seçkisi: Belleğin Azmi

KuirFest, bu yıl da dünya sinemasından özel seçkileri ve çeşitli festivallerden programcıları ağırlıyor. Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin 6. Pembe Hayat KuirFest için hazırladığı özel seçki, ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadeleyi masaya yatırıyor. Konuk programcılar Nosheen Khwaja ve Cloudberry Maclean, geçtiğimiz günlerde gösterimlerin ardından Ankaralı KuirFest dostlarıyla bir araya geldi.

Bugün, seçkinin tek uzun metrajı Major! (2015) gösterilecek. 74 yaşındaki trans aktivist Miss Major Griffin-Gracy’nin hayatını ve mücadelesini konu alan bu etkileyici belgeseli kaçırmayın!

Ğ

Geçen yıl !f İstanbul’da Keş!f ödülünü kazanan ve Ali Kemal Çınar’ın ikinci uzun metraj filmi olan Veşartî (Gizli, 2015) bugün yeniden KuirFest izleyicisiyle buluşacak.

Ali Kemal, mahalle bakkalını işleten, kendi halinde biridir. Bir gün Aram adında bir kadın Ali Kemal’e, otuzuna geldiğinde bir kadına dönüşeceğini söyler ve gider. Ali Kemal yakın zamanda otuzuna basacaktır ve otuz yaşına girdikten kısa bir süre sonra da evlenecektir. Değişim fikrine adapte olmaya çalışmakla Berfin’le olan ilişkisini devam ettirmenin yollarını aramak arasında sıkışan Ali Kemal, bedenen ve fikren dönüşmek zorunda kalır. Veşartî, Kürt sineması içinde farklı arayışıyla dikkat çeken, yalın dünyasıyla da sevilen bir yapım oldu.

qÜLT

‘qÜLT’ bölümünün dün ilk kez KuirFest izleyicisiyle buluşan ve büyük ilgi gören sürprizi, Ingmar Bergman’ın “hayatımda gördüğüm en sıradışı film” diye tarif ettiği Jason’ın Portresi (Portrait of Jason, 1967) bugün son kez Ankaralı KuirFest izleyicisinin karşısına çıkıyor. Baldwin’in yaşadığı dönemin, 1960’ların New York’unu, eğlence dünyasından siyah eşcinsel bir erkeğin gözünden aktaran Shirley Clarke imzalı film, 50. yılı için restore edilen kopyasından izlenebilir. Film, çekildikten neredeyse elli yıl sonra bile, Sivil Haklar hareketinin hararetinde ve Stonewall Ayaklanması öncesinde siyah eşcinsel erkekler açısından dünyanın neye benzediğine dair güçlü bir belge.

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.