Hafta SonuManşet

Yoga Pan ‘Güneşe selam ver!’ takviminizi nasıl alırdınız?

0

Üyesi olduğum bir facebook grubundan gördüğüm çağrı metni ile haberim oldu Yoga Pan  ‘Güneşe selam ver!’ takviminden. Çağrıyı gördüğüm esnada henüz tanımadığım Müge Değirmenci şöyle diyordu;

zamana karşı yarıştığımız, karışık gündemlerin travmasını ensemizde taşıdığımız bugünlerde kendimize dolayısıyla yaşama uzak düşüyor, dengemizi kaybediyoruz..
güneşi de kimse bizim için toplamıyor dostlar..
o zaman yoga!

diyerek söze başlıyor Müge ve arkadaşı Ali ile imece usülü hayata geçirdiği Yoga Pan takviminin herkesin erişimine açık olduğunu, bu takvim üzerinde yazılı ve görsel olarak belirtilen Yoga hareketlerinin “Güneşe selam serisi” olduğunun altını çiziyor.

Tiff dosyasını paylaştığı takvimin yogaya başlangıç seanslarımız için odalarımızı süsleyebilmesi için yapılması gerekeni ise

hemen bir kırtasiyeye, ozalitçiye neyse artık gidiyorsunuz takviminizi alıp duvarınıza yapıştırıp yogaya kendiniz kendinize başlıyorsunuz..bu da bir adımdır di mi? ısrarla yoga yapınız yapınız..sevdiklerinize ve hatta sevmediklerinize hediye ediniz, paylaşınız..ciddiyim” şeklinde açıklıyor.

Bu çağrıda “Güneşe selam serisi” hakkında da bilgi veriyor Müge, şöyle ki;

güneşe selam serisi, tüm vücudu çalıştırarak merkezimizi tekrar bulmamızı sağlıyor..seri düzenli uygulandıkça yoga ‘olmaya’ başlıyor..
dengemizi buldukça, omurga esnedikçe zihin-beden-ruh dengeye geliyor..güneş açıyor içimiz 
2017 nefesinizin genişlediği, güneşin, huzurun ve barışın içinize doğduğu bir yıl olsun..

Hemen facebook üzerinden arkadaş oldum Müge ile, ve hemenakabinde herkese açık bir Yoga daveti olarak nitelendirilebilecek takvimi Yeşil Gazete okurları ile paylaşma niyetimi de ileterek mail üzerinden birkaç soru gönderiyorum kendisine

ve işte Yoga Pan “Güneşe Selam Ver!” Takvimi’nin hikayesi

***

Yeşil Gazete: Müge merhaba. Yoga Pan.com hakkında bilgi ile başlayalım, onun hakkında bilgi alabilir miyiz? Bir de Yoga Pan da kim, var mı mitolojide bir yeri?

Müge Değirmenci: Yoga Pan aslında şimdilik benimle yürüyor. Ben Müge Değirmenci bu arada. kendi halinde gezgin bir yoga öğrencisi ve öğretmeniyim. Yeldeğirmeni’nde minik bir stüdyom var. Gerçekten minik! :)

Müge Değirmenci

En çok altı kişilik dersler veriyorum, derslerin çok kalabalık olmamasına dikkat ediyorum, bunu da önemsiyorum.. Zaman içerisinde pan’ın kollektif bir yapıya dönüşmesini hayal ediyorum. Başka başka yoga öğretmenleri gelsin burada çalışmalar yapsın yalnızca yoga dersleri değil başka disiplinlerde de yol’u konuşalım ve çalışalım, çalıştıklarımızı ‘basitçe’ paylaşalım istiyorum. Bunun için oluştu yoga pan.

Pan, yunan mitolojisinde yarı keçi yarı insan kırların gezgini bir tanrı, çam ağacı gölgelerinin bekçisi, hamsun’un biriciği, doğanın ve flütün bütünleyeni :)

ama bunlardan öte; pan’a dair ilk öğrendiğim; yunancada sözcük anlamının ‘bütün’ olması idi..sanskritçe yoga kelimesi de ‘bütünleşmek’ anlamına gelir. bu romantik denkleşmeye aymam ile pan’ın peşindeyim o gün bugündür! o gün bugündür denge, yoga, doğa, varlık, ayık olmak ne demek, nasıl uyanık olunulur, yoga bunun neresinde? o bahçelerde dolanmaktayım..

Y. G: Gelelim takvime, fikir nasıl gelişti, ne kadar sürdü, şu yoga bu yoga var diye duymuştum ben kulaktan dolma bir yerlerden, bu takvimdeki yoga hangi yoga?

Müge Değirmenci: Yaklaşık beş aydır asya’da yollardaydım. döndüğümde ilk başta kendi arkadaşlarımdan, ailemden, vapurdaki insanların gerilimlerinden nefesimin daraldığını farkettim. karamsarlık hissi, umutsuzluk! hem iyi seneler demek istedim hem yoga yaptırmak hem de bugünlerde kendim için, herkes için ‘elimden ne gelir’i düşündüm ve bu takvim çıktı..

istedim ki herkes yoga yapsın! bana iyi gelen herkese iyi gelsin…takvimler duvarlara asılsın baka baka en azından güneş selamlansın..bedenler açılsın, ruhlar ışısın! umutlar filizlensin..takvim yapma fikri böyle doğdu..hemen ali’ye gittim!

Ali (Çetinkaya) mahalleden komşum..çok da başarılı bir illüstratör! ali’ye ‘bir pan’a yoga yaptırabilir miyiz?’ dedim. deneyelim de o ayaklar…nasıl olur…olur mu acabalar sonrası denedi ve oldu..evlere şenlik bir seri çizdi ali! sanırım 1 haftada filan tamamlandı çizimler.

takvimdeki seri, hatha yani temel yoga’da güneşe selam serisidir. güneşe selam serisi, tüm vücudu çalıştırarak merkezimizi tekrar bulmamızı sağlıyor..seri düzenli uygulandıkça yoga ‘olmaya’ başlıyor..dengemizi buldukça, omurga esnedikçe zihin-beden-ruh dengeye geliyor..güneş açıyor içimiz :)

Y. G.: Takvimdeki hareketleri herkes yapabilir mi yoksa belli kriterler var mı? Misal ben ortopedik engelliyim ordaki her hareketi yapmak durumunda mıyım, nedir bu işin oluru?

Müge Değirmenci: takvimdeki seriyi uygulamak için hiçbir ön koşul yoktur. seriyi uygulayamadığınızı düşünürseniz bir yoga eğitmeniyle, engel durumunuza göre hareketleri revize etmek de mümkün. bu seriyi sandalyede oturarak uygulamak bile mümkün. yakın zamanda bunların videolarını çekip www.yogapan.com üzerinden erişime açacağım..

yalnızca takvimde de belirttiğim gibi hamileler, tansiyon ve fıtık gibi problemleri olanlar ilk dersinizi bir yoga eğitmeniyle yapın belki size bir diyeceği vardır diye bir not düştüm. ayrıca kadınların regl dönemlerinde yoga yapması önerilmez.

Y. G.: Takvim herkesin erişimine ücretsiz ve açık. Şimdiye kadar kaç eve ulaştı takvim, kabaca da olsa bir rakam verebiliyor musunuz?

Müge Değirmenci: takvim herkesin erişimine ücretsiz ve açık evet, öyle olması çok içime sindi…yaklaşık 500 duvarı şenlendirdiğimizi düşünüyorum, takvimi mail yoluyla paylaştığımız kişiler de fazladan baskı alıp çevrelerindekilerle paylaşmışsa iki katı diyebiliriz…inanılmaz güzel geri dönüşler oluyor..herkesin bir ferahlığa ihtiyacı varmış. ferahlığa bir parça ilham olmak çok çok iyi geldi bize de!

Y.G.: Çok teşekkür ederim Müge, hem takvim hem de bizimle de bu iyilik ve güzellik çabanı paylaştığın için

Müge Değirmenci: Ben de çok teşekkür ederim size, takvimi daha çok kişiye ulaştırma imkanı sunmanız dolayısı ile

Müge ile görüşmemiz bu kadar idi şimdilik. Siz de kendi evinizde Yoga Pan Takvimi olsun ve her sabah Güneşi selamlama serisi ile güne başlamak ister iseniz takvimin yüksek çözünürlüklü halini Yogapan.com üzerinden ye da Yoga Pan facebook sayfası üzerinden Müge Değirmenci ile irtibata geçerek edinebilirsiniz.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.