LGBTİ+Manşet

Pembe Hayat KuirFest’te ilk gün heyecanı

0
6. Pembe Hayat KuirFest'in açılışında Mersin'de kurulan ve Türkiye'nin ilk LGBTİ korosu ünvanını taşıyan 7 Renk Koro da renk kattı

Pembe Hayat KuirFest  kapılarını altıncı kez açtı. Gece, açılış töreni ve ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünün 66. Berlin Film Festivali’nden Teddy Ödülü’yle dönen yapımı Asla Yalnız Olmayacaksın’ın (Nunca vas a estar solo, 2016) gösteriminin ardından 7 Renk Koro’nun şarkıları ve DJ Şevval’in performansıyla devam etti. 

6. Pembe Hayat KuirFest’in açılışında Mersin’de kurulan ve Türkiye’nin ilk LGBTİ korosu ünvanını taşıyan 7 Renk Koro da renk kattı

Festivalde Bugün – 13 Ocak

Festival gösterimleri bugün ‘Kuir Kısalar Yarışması’ndan filmlerle başlıyor. KuirFest’in geçtiğimiz yıl programına dâhil ettiği yarışmada, İsrail’den İsveç’e dünyanın farklı yerlerinden 14 film yer alıyor. Yarışmanın jürisinde Zeynep Dadak, Jonas Poher Rasmussen ve Özge Çelikaslan yer alıyor. 

‘Gökkuşağının Altında’

KuirFest’in dünya festivallerinde dikkat çeken, ödüllü uzun metraj kurmaca filmleri takipçileriyle buluşturduğu bölümü ‘Gökkuşağının Altında’, festivalin ilk gününe hızlı bir giriş yapıyor. 

Geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali’nden Generation Kplus Büyük Ödülü ve Queer Lisboa’dan En İyi Film Seyirci Ödülü’yle ayrılan Şili-Arjantin ortak yapımı Rara (2016) ile katılımcılarının çoğunun üst sınıftan olduğu, yeni üreme teknolojilerinin sağladığı “özgürlükleri” tartışan bir konferans sırasında vestiyerde çalışan üç kadının konuyla ilgili tartışmalarını konu alan Henüz Bitmedi (Nichts ist erledigt, 2016) bugün festivalde olacak. Filmin yönetmenlerinden Kornelia Kugler filmin ardından soru-cevap etkinliğinde izleyicilerle buluşacak.

‘Kuir Belgeseller’

Festivallerde ses getiren, ödüllü belgeselleri bir araya getiren bölüm kapsamında bugün Tayland yapımı #BKKY (2016) gösterilecek. Film, 17 yaşındaki JoJo üzerinden Bangkok gençliğinin cinsellik, aşk, toplumsal cinsiyet ve kimlik gibi konulardaki deneyimlerini, kafa karışıklıklarını ve çocuklukla yetişkinlik arasında kalan duygularını keşfetmeye çalışıyor.

‘Ğ’

Türkiye sinemasından örneklere yer veren bölüm, açılışını Rüzgâr Buşki’nin Gezi Direnişi ve onu takip eden süreçte LGBTİ bireylerin rolünü anlatan belgeseli #direnayol (2016) ve Dünya prömiyerini KuirFest’te gerçekleştirecek olan Gacı Gibi (2016) ile yapacak. Gacı Gibi, Mersin’de yaşayan transseksüel bir seks işçisi olan Deniz’in uğradığı nefret saldırısını konu alıyor. #direnayol filminin katılımcılarından Şevval Kılıç ve İlksen Gürsoy, gösterimin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Gacı Gibi’nin yönetmeni Serkan Çiftci de filmin ardından bizlerle olacak.

‘qÜLT’

Pembe Hayat KuirFest’in en çok ilgi gören bölümlerinden ‘qÜLT’ bu yıl da sinema tarihine damgasını vuran kuir yapımları festival izleyicileriyle tanıştırmaya devam ediyor. Festivalde bugün, KuirFest’in geçen yıl Tom Kalin imzalı Swoon (1992) ile mercek altına aldığı Yeni Kuir Sinema’nın önemli örneklerinden biri, Cheryl Dunye imzalı Karpuz Kadın (Watermelon Woman, 1996) yenilenmiş kopyasıyla seyirci karşısına çıkacak. 1980’lerin New York’unda kuir alt kültürün ikonik bir parçası olan drag baloları üzerinden Afro-Amerikan, Latin, eşcinsel ve trans komünitelerinin hayatlarını ve ırkçılık, homofobi, sınıf, cinsiyet gibi konuları ele alan Paris Yanıyor (Paris is Burning, 1990) da kesinlikle kaçırılmaması gereken filmlerden.

Ayrıntılı bilgi ve festival programı için: www.pembehayatkuirfest.org

 

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.