DünyaManşet

BM: Su erişimini kesmek savaş suçu

0

BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Egeland, Suriye’nin başkenti Şam’a su tedarikine zarar verilmesini bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Cenevre’de bir açıklama yapan BM Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Egeland, başkent Şam’ın su şebekelerine zarar verilmesinin bir insanlık suçu olduğu değerlendirmesini yaptı. Egeland, Şam’da yaşayan yaklaşık 5,5 milyon kişinin ya tamamen ya da kısmen suya erişiminin olmadığını söyledi.

BM temsilcisi Jan Egeland

Su şebekelerine ne şekilde zarar verildiğinin tam olarak tespit edilemediğine dikkat çeken Egeland, “ya Barada Vadisi’ndeki çatışmalardan kaynaklanmış olabileceğini ya da sabotaj düzenlenmiş olabileceğini veya her ikisinin birden söz konusu olabileceğini” ifade etti.

Bunun sivillere karşı işlenmiş bir savaş suçu olduğunu belirten Egeland, su tedarikinin yeniden sağlanamaması durumunda hastalıkların başgösterebileceği ve bunun da salgına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Sorumlusu bilinmiyor

İslamcıların kontrolündeki Barada Vadisi’nden geçen Barada Nehri, Şam’ın en önemli su kaynağı.

Şam yönetimi, kentin su şebekelerine zarar verilmesinden silahlı İslamcı grupları suçluyor. Silahlı gruplar ise Şam’a bağlı birliklerin ve müttefiklerin düzenlediği saldırılar nedeniyle su kanallarının zarar gördüğü suçlamasını yöneltiyor.

Kimin sorumlu olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade eden Egeland da öncelikle su kanallarının yeniden onarılmasını istediklerini dile getirdi.

Şam’a 22 Aralık’tan bu yana su verilemiyor.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.