ManşetTürkiye

Meral Danış Beştaş, HDP binalarına saldırıları yorumladı

0

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP binalarına yönelik saldırılarda cezasızlığın temel politika olduğunu söylerken, “Partimize yönelik cezasızlık politikasının kökeninde bir ayrımcılık yatıyor” dedi.

Bianet’den Beyza Kural’ın haberine göre Kayseri’de askerleri taşıyan otobüse yönelik bombalı saldırının ardından 17 Aralık’ta HDP Kayseri il binası yönelik yaşanan saldırılar, birçok HDP binasına yöneldi. HDP, Genel merkez binasına yönelik kundaklama girişimine dair görüntüler paylaştı.

Benzer saldırılar 7 Eylül’de HDP Genel Merkez binasına, 8 Eylül’de Kırşehir il binasına yönelik yaşanmış, Genel Merkez binasına yönelik saldırıda sanıkların cezaları ertelenirken Kırşehir’de tutuklu sanıklar tahliye edilmişti.

Cezasızlığın saldırılarda rolü olup olmadığını, iktidar ve muhalefet partilerinin tutumunu, HDP’nin yaklaşımını sorduğumuz Danış Beştaş, iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti.

İktidar partisi milletvekillerine “Gerçekten rahatsız olduğunuz, kabul edilemez bulduğunuz bu tip uygulamalara ve yaklaşımlara karşı susma zamanı değil” diyen Danış Beştaş, Türkiye kamuoyuna “Ölümlerin durmasının yolu da konuşmaktır, diyalogdur” mesajı verdi.

Danış Beştaş, HDP Genel Merkez binasına yapılan saldırıya dair davada itiraz yollarını kullanmaya devam ettiklerini ancak gelişme olmadığını söyledi.

Danış Beştaş, Türkiye’deki diğer partilere yönelik uygulamalarda HDP’ye yönelik uygulamalarda farklılık olduğunu söyledi.

“Bakanlık açıklamasından sonra kundaklama girişimi”

HDP’nin saldırılara dair “Yetkililerin telefonlarımıza çıkmamaları, saldırganların kimler tarafından himaye ve teşvik edildiklerini gösteriyor. Bu saldırıları önlemeye yönelik tedbir almayanlar bu provokasyonlara fırsat veriyorlar” açıklamasına İçişleri Bakanlığı’ndan “gerçek dışı” yanıtı gelmişti.

Danış Beştaş, Bakanlık açıklamasıyla ilgili şöyle konuştu:

“Bugün bulunduğum Adana’da ilçe binasının camları indirilmiş, klima tesisatı dökülmüş. Soruşturma yok. Soruşturma olmadığı gibi buna ilişkin bir henüz hükümetten ‘Geçmiş olsun, tedbirleri arttıracağız’ gibi beyan da yok.

“İçişleri Bakanlığının, adımızı anmadan yaptığı ‘Gerekli tedbirleri alıyoruz iddialar asılsızdır’ açıklaması var.  Aynı gün genel merkez binamıza kundaklama girişimi oldu. İl binalarımıza saldırılar oldu. Tedbir alınmadığını ve göz yumulduğunu, hatta teşvik edildiğini ortaya koyuyor.”

İstanbul’da Bayrampaşa, Kartal ve Beylikdüzü’nde HDP ilçe binalarına yönelik düzenlenen saldırılarla ilgili olarak dokuz kişi gözaltına alındığı bilgileri basında yer aldı.

Danış Beştaş, gelişmeleri basından öğrendiklerini, kendilerine resmi açıklama yapılmadığını söyledi.

Danış Beştaş, HDP Ümraniye İlçe Başkanlığı binasına düzenlenen saldırıya müdahale eden polis memuru Numan Şeref Datlı’nın binanın çatısından düşerek hayatını kaybetmesiyle ilgili ise şöyle konuştu:

“Can kaybı yaşandı bu saldırılarda. Bu çok vahim bir şey.  Polisin ailesine başsağlığı, kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. İstemediğimiz tablolar. Tam da bunu ifade etmeye çalışıyoruz; can kaybı daha fazla artmadan bunun durdurulması gerekiyor. Bundan kimseye fayda gelmez.”

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.