DünyaManşet

Halep’te ateşkes ve tahliye sürüyor

0

Türkiye ve Rusya’nın çabalarıyla varılan anlaşma kapsamında Doğu Halep’teki muhalif savaşçıların ve sivillerin tahliyesine başlandı.

BBC’nin haberine göre öğlen saatlerinde 20 otobüs ve ambulanstan oluşan ilk konvoy muhaliflerin kontrolü altındaki bölgeye ulaştı.

İlk tahliyelere Perşembe sabah saatlerinde başlandı ancak üzerine açılan ateş nedeniyle konvoy geri dönmek zorunda kaldı.

Bunun üzerine başta Türkiye olmak üzere yürütülen diplomatik görüşmeler sonucunda ateşkes yeniden sağlandı ve tahliyeye devam edildi.

20 otobüslük ilk konvoyda yaklaşık bin 150 sivilin taşınmasının ardından Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, “Halep için gayretlerimiz durmadan devam ediyor. Sivilleri taşıyan 16 otobüslük 2. konvoy da Batı Halep’te muhalif kontrolündeki bölgeye ulaştı” diye yazmıştı.

Al Jazeera’nın haberine göre  üçüncü konvoy da kentin batı kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgeye ulaştı. Böylece 2300 muhalif ve sivil, kuşatma altındaki bölgelerden kurtarılmış oldu.

Suriyeli muhalif gruplar, açılan ateşten dolayı İran destekli Şii milis grupları suçladı.

Tahliyenin tamamlanmasıyla birlikte, Halep kentinin tamamı yeniden Suriye hükümetinin yönetimine geçmiş olacak.

Tahliye üç aşamada yapılacak

Suriye ordusu, karadan Şii milisler ve Lübnan Hizbullahı, havadan da Rusya’nın desteğiyle Temmuz ayında 2012 yılından bu yana muhaliflerin elinde bulunan Doğu Halep’i kuşatmıştı.

Kasım ayında büyük bir taarruza başlayan Suriye ordusu, bu hafta içerisinde kentin yüzde 98’ini ele geçirmiş ve kuşatılan bölgelere yönelik insani kaygılar artmıştı. Bu nedenle Türkiye ve Rusya bölgede kalanların tahliyesi için bir plan üzerine çalışmaya başlamıştı.

Varılan anlaşma kapsamında, tahliyelerin 20 otobüslük konvoyların halinde yapılması ve birkaç gün sürmesi öngörülüyor.

Türk yetkililer ve uluslararası yardım kuruluşlarının açıklamalarına göre, tahliyenin üç aşamada yapılması ve ilk etapta hasta ve yaralıların, ikinci etapta korumasız kişilerin, son olarak da savaşçıların çıkarılması planlanıyor.

Tahliye için ilan edilen ateşkesin bozulmaması için konvoylara yol boyunca Rus askerleri eşlik ediyor. Rusya ayrıca konvoyları insansız hava araçları ile havadan takip ediyor.

Kalan kişi sayısı net değil

Doğu Halep’ten tahliye edilmesi beklenen kişi sayısıyla ilgili bir netlik bulunmuyor.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 80-100 bin kişinin tahliye edilmesinin söz konusu olabileceğini açıkladı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise 6-7 bin savaşçı ve 70-80 bin civarında sivilin tahliyesinin beklendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’deki insani yardım koordinatörü Jan Egeland da yaptığı açıklamada çatışmaların şiddetlendiği son birkaç hafta içerisinde yaklaşık 50 bin kişinin Doğu Halep’ten ayrıldığının tahmin edildiğini belirtti.

BM’ye göre, Doğu Halep’te kalan kişi sayısının 30 bin civarı olduğu tahmin ediliyor.

İnsani yardım kuruluşları da Doğu Halep’te kalan kişi sayısının 30 ile 50 bin arasında olduğunu belirtiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun operasyonları şiddetlendirdiği Ağustos ayından bu yana 47 bini çocuk, 108 bin sivilin Halep’in hükümet kontrolü altındaki “güvenli bölgelere” geçtiğini açıkladı.

Açıklamada, 3 bin savaşçının da kendi isteğiyle teslim olduğu ve bunların 1524’ünün Suriye hükümeti tarafından affedildiği belirtildi.

Kaynak: BBC Türkçe, Al Jazeera

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.