İklim ve EnerjiManşet

İstanbul ve Trakya’da kurulmak istenen termik santrallere protesto !

0

Haberimizle duyurmuş olduğumuz üzere Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla bugün İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen yaşam savunucuları Ekim ayında KHK ile yapılan plan değişikliğiyle Silivri – Çerkezköy ve Vize’de iki bölgenin “Enerji Üretim Alanı” ilan edilmesini protesto ettiler ve plan değişikliğine karşı itiraz dilekçeleri verdiler.

Yaşam savunucuları Çevre ve şehircilik Bak. İl md önünde

Kuzey Ormanları Savunması’ndan Rüya Kurtuluş, “Trakya bölgesi daha önce bu tip termik santral gibi projelerin yapılmadığı bölgelerdi” diyerek, Çerkezköy Silivri sınırında ve Vize’de termik santral yapılmasına olanak sağlayan plan değişikliğinin Ekim ayında, KHK ile düzenlendiğini ifade etti.

Kuzey Ormanları Savunması’na destek için itiraz dilekçesi veren CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de, bölgede çok sayıda termik santral yapıldığını dile getirerek, “Bu termik santraller bölgenin tarım arazilerini, insanların yaşadığı alanları daha sağlıksız hale getiriyor. Köylülerin ürünlerinden daha az mahsul almalarına, köylerini terk etmelerine neden olacak bir konu” dedi. Şeker şunları söyledi: “Bir yandan İğneada’da bir yandan Vize’de, bir yandan Çerkezköy Silivri’de, Türkiye’nin dört bir yanında termik santrallerle çevre talan ediliyor. Zonguldak’a böyle bir eylem için gitmiştim. İnsanların nefes alacağı bir ortam kalmamış durumda. Benzerlerinin burada da yaşanmasını kabul etmek mümkün değil.”

Bugün yapılan basın açıklamasının tam metni ise burada:

“Trakya’nın doğasına ve yaşama darbe indirecek, kilometrelerce uzanan günebakanları kömür karasına boyayacak, çocuklarımızı kanser edecek planlara “itirazımız var!” demek için Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü önündeyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Ekim’de “Ergene Havzası 1/100000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Plan Değişikliği” ile 1/25000’lik planları değiştirerek Silivri – Çerkezköy ve Vize’de iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan etti. Plan değişiklikleriyle bölgede linyitle çalışacak iki yeni termik santrale de yeşil ışık yakıldı. Çerkezköy’e kurulması planlanan 545 hektarlık Enerji Üretim Alanı’nın 485 hektarlık kısmı ise İstanbul’da yer alıyor.

Bizler, kurulmak istenen termik santrallerin yaşama nasıl kast ettiğini; ölüm bacalarından çıkan kül ve zehirli gazların doğayı ve hayvanı, bitkileri ve tarımı, insan sağlığını ve iklimi nasıl zehirlediğini biliyoruz. Buna karşın Trakya’da iki, memleketin dört bir yanında 70’in üzerinde termik santral yapmak isteyen yaşam düşmanlarına neden termik santral projelerine itiraz ettiğimizi kamuoyunun huzurunda bir kez daha hatırlatıyoruz:

1)Planlarda Enerji Üretim Alanı olarak belirlenen bölge, “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak geçmekte. İstanbul bölümü ise “Ağaçlandırılarak Ormanla Ekolojik Olarak Bütünleştirilecek Alan” durumunda. Ayrıca bölge “Aşırı Yeraltı Suyu Çekim Alanı” ve “Yeraltı Suları Besleme Alanı” kapsamında. Buna göre termik santraller Trakya’nın, Ergene Havzası’nın hali hazırda can çekişen ekosistemine büyük bir darbe vuracak. Şayet, ölüm bacaları dikilirse, termik santraller ihtiyacı yeraltı su kaynaklarından karşılayacak. Yeraltı su kaynaklarının kirleneceğini açık bir kanıtı olan bu durum, tüm havzayı zehirleyecek.

2)Istrancalar üzerinden gelen ve yılın dokuz ayı esen kuzey rüzgarları, termik santrallerle birlikte Trakya, Marmara ve İstanbul’u zehre boğacak, tarım alanlarındaki ayçiçeği, buğday tarlalarını tahrip edecek. Partikul madde 10 ve dış ortam hava kirliliği kalp, damar, sinir ve solunum sistemleri üzerinde ciddi rahatsızlıklara yol açarken, ölüm bacaları sağlığımızı, çocuklarımızı zehirleyecek.

3)HEAL’in “Kömürlü Termik Santrallerin Ödenmeyen Sağlık Faturası” raporuna göre Türkiye’de her yıl termik santrallerin yarattığı hava kirliliğine bağlı olarak 2.876 kişi yaşamını kaybederken, Greenpeace’in “Sessiz Katil” raporuna göre termik santrallerin yarattığı hava kirliliği insan ömrünü 10 yıl azaltıyor. Trakyalılar sağlık sorunlarıyla boğuşacak, erken ölümler yaşanacak.

4)Tüm bunlara ek olarak planlarda termik santrallerin bölgeden çıkarılacak linyit ile işletileceği belirtilmekte. Linyitin kül içeriği ve ortaya çıkan diğer kirletici salımları taş kömürüne göre daha yüksek durumdadır. Linyitle çalışması planlanan termik santraller bölgede yaşayanlarda ve termik santrallerde çalışan işçilerde ciddi sağlık problemlerine yol açacak.

5)Bölgedeki 600 milyon ton kömür rezervinin yakılmasıyla 12 milyon ton karbondioksit atmosfere karışacak. İklim değişikliğine karşı mücadelede karnesi kırık notlarla dolu olan Türkiye, yapılması planlanan yeni termik santral projeleriyle birlikte sera gazı salınımını ciddi şekilde arttıracak.

Bütün bu nedenlerden dolayı, bugün plan değişikliğinin İstanbul ayağına karşı gerçekleştireceğimiz itirazla Trakya’ya dikilmek istenen ölüm bacalarına karşı mücadelede ilk adımımızı atıyoruz. Yırca’nın “zeytinime dokunma” isyanından, 15 Mayıs’ta Aliağa’dan yükselen “kömürden kurtul geleceğini kurtar” haykırışından, Bursa’nın direniş azminden, Bartın’ın inadından öğrendiklerimizle ormanın, yaşamın, geleceğin sesi, nefesi olmak için tüm yaşam savunucularını termik santrallere karşı direnişe davet ediyoruz.

Gün, mega katil projelerle, madenlerle, RES’lerle talan ettikleri Kuzey Ormanları’nın güney hattına yıkım, İstanbul ve Trakya’nın havasına, suyuna, toprağına zehir getirecek ölüm bacalarına karşı yaşamı savunma, “çevrecinin daniskalarına” karşı bir arada harekete geçme günüdür!”

(Kuzey Ormanları Savunması)

You may also like

Comments

Comments are closed.