DünyaManşet

[Son Dakika] Dakota petrol boru hattı inşaatı durduruldu #NoDAPL

0

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde yapımı süren Dakota Access Petrol Boru Hattı‘nın yapımı durduruldu. Bill McKibben twitter hesabından Başkan Obama’nın petrol boru hattının yapımını durdurduğunu, hiçbir kazanım kalıcı olmasa da, bunun olağanüstü bir örgütlenmenin sonucu olduğunu yazdı.

bmc

ABD ordusunun sivil işler bölümü yardımcı sekreteri Jo-Ellen Darcy verdiği demeçte boru hattı için alternatif yollar araştırıldığını açıkladı. Açıklamadan boru hattının tamamının değil, Ohae gölünün altından ve Standing Rock kabilesinin topraklarından geçmesi planlanan kısmının durdurulduğu anlaşılıyor.

standing-rock-solidarity

Petrol boru hattının Standing Rock (Dikilen Kaya) Siyu kabilesinin su kaynaklarını tehdit etmesi ve Amerikan yerlilerinin kutsal yerlerinden geçmesi nedeniyle kendilerine “su koruyucuları” adını veren kabile mensupları, 200’den fazla yerli kabilenin ve çevrecilerin desteğiyle Mayıs ayından beri direnişi sürdürüyordu. Defalarca şiddetli polis müdahalesiyle ve tutuklamalarla karşılaşan direnişçiler, boru hattının topraklarından ve Missouri nehri yakınından geçmesine izin vermeyeceklerini söylüyorlardı.

Standing Rock kabilesinin şefi David Archambault II yaptığı açıklamada bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyerek mücadelelerine destek veren herkese ve Obama yönetimine teşekkür etti.

cy3lanyw8aazm-n

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.