Kültür-SanatManşet

‘Umut’ temalı 5. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali perdelerini açıyor

0

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf ( TAKSAV )‘ın düzenlediği ve bu yıl 5.si gerçekleştirilen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali için gerçekleştirilen basın toplantısına DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş SARI, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit MUMCU, Genel-İş 6 nolu Şube Başkanı Emine YILMAZ, Özgürlük ve Dayanışma Partisi adına Yüksel KELEŞ, İzmir Devlet tiyatrosu sanatçısı Gürol TONBUL ve İzmir Yenikapı Tiyatrosu ile basın emekçileri katıldı.

73

TAKSAV gönüllüsü Mesut GÜNGÖR tarafından paylaşılan basın bültenini paylaşıyoruz;

“ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ 5. KEZ PERDE AÇIYOR…

TAKSAV 5.ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ 2-12 ARALIK ‘TA

FESTİVALİN TEMASI UMUT…

TAKSAV, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin 5.incisi 2-12 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Festivalin bu yıl ki teması “UMUT”…

70

TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) İzmir Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada ; “geçtiğimiz 4 yılda %85’in üstünde doluluk ortalamasıyla salonları ve sokakları  hareketlendiren festival’e, bu yıl 150’nin üzerinde oyun başvurusunun olduğu, oyunların, festivalin “UMUT” temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları vb. açılardan değerlendirildiği belirtildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 55’i yerli, 8’i yabancı toplam 63 oyunun belirlendiği, festival için yapılan görüşmelerden sonra oyun sayısının 5’i yabancı olmak üzere toplam 35’e indirildi”ği ifade edildi.

Değerlendirmelerde, şehir tiyatrolarından üniversite topluluklarına, özel tiyatrolardan amatör topluluklara, çocuk oyunlarından performanslara ve deneysel arayışlara kadar, tiyatronun geniş yelpazesinin renklerini buluşturacak bir zemin oluşturulduğuna dikkat çekildi.

Festivalin yabancı konukları Romanya, İsviçre, Gürcistan, Almanya ve Kıbrıs olarak belirlendi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Umut’ temalı kısa oyun yarışmasının sonuçları, seçici kuruluun 16 Kasım Perşembe günü yaptığı değerlendirme toplantısı sonrası açıklandı.

Orhan Alkaya, Mesut Güngör, Devrim Pınar Gürbüzoğlu, Yaşam Kaya ve Gürol Tombul’dan oluşan seçici kurul, yarışmaya katılan 16 oyun arasında ‘En İyi Oyun’ dalında ödüle değer oyun bulamadı. Ancak;

• Özer Önder’in yazdığı ‘İki Adam Bir Halat’ adlı oyun yeni bir oyun dili arayışı nedeniyle ‘Jüri Özel Ödülü’ne

• Göktuğ Ülkar’ın yazdığı ‘Sıradan Bir Günde Umut Eder Gibi’ adlı oyun da övgüye değer bulunduğu da açıklandı.

Festival kapsamında 10 gün boyunca İzmir deki farklı mekânlarda sahnelecek 40’a yakın gösterinin yanı sıra, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi ve gösteriler gerçekleştirilecek.

Festival programına ve sergilenecek oyunların bilgilerine www. izmirtiyatrofest.org adresinden ulaşılabilecek.

5. TAKSAV Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin açılışı, 2 Aralık Cuma günü Kıbrıs Şehitleri Caddesinde Festival yürüyüşü ile başlayacak.

Açılış Töreni’nde yıllarını tiyatroya adamış ve emek vermiş değerli sanatçımıza; Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali Emek Ödülünü GÜLRİZ SURURİ’YE Onur ödülünü FÜSUN DEMİREL’E ve  bu yıl ayrıca temamızın adını taşıyan UMUT ödülümüzü de duruşuyla umutlarımızı tazeleyen Sevinç ERBULAK’A veriyoruz.

Gülriz Sururi - Füsun Demirel - Sevinç Erbulak

Gülriz Sururi – Füsun Demirel – Sevinç Erbulak

Festival etkinlikleri on gün boyunca şehrin 17 değişik mekânına yayılacak.

Çeşitli festivallerde ödül almış, Hayal Perdesi oyuncularının “Üç Kız Kardeş” oyunu ile B Planı oyuncularının “Kabileler” oyunu da festivaliin İzmir seyircisiyle buluşturacağı oyunlar arasında.”

5. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali programına festivalin web adresinden erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.