Ekolojik YaşamManşet

Yaveş gari! Bodrum’da Toprak Ana günleri

0

slowfood-yaves%cc%a7-gariIV. Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası Yaveş Gari Yerel Grubu öncülüğünde bu sene 5-9 Aralık 2016 da, Bodrum, Milas ve Muğla’da dördüncü kez  gerçekleştirilecek.

Slow Food Yaveş Gari Yerel Grubu bu sene etkinliklerine Muğla ilindeki okulları da ekledi. Kutlamalar  kapsamında  tadım ve eğitimlerin yanında bir dizi etkinlik yer alıyor.

Toprak Ana Günleri Programı :

  •  Onkolog Dr. ve yazar Yavuz Dizdar 5 ve 9 Aralık’ta Bodrum’da, 6 Aralık’ta Milas’ta,  7-8 Aralıkta Muğla’da toplam 20 etkinlik ile ortaokul, lise ve üniversite yerleşkelerinde 2000 genç ile ‘Yerel ve Sağlıklı Beslenme ya da fastfood’  üzerine söyleşecek.
  •  6 Aralık Salı sabahı saat 10:00 da Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu üyeleri Milas merkez pazarında köylü tezgahlarının yanında Milas Belediyesinin katkısı ile Göce Tarhanası ve Nohut Ekmeği,
  • 9 Aralık Cuma sabahı ise yine saat 10:00 da Bodrum merkez pazarında köylü tezgahlarının yanında Zazu Bistro’nun pişirdiği Göce Tarhanası  ve Bodrum Gemici Peksimeti ile Bitez’li üyelerimizin bahçelerinden sertifikalı organik Bodrum mandalinası dağıtılacak.

Slow Food hareketi, 1986’da İtalya’da Carlo Petrini tarafından Roma’da açılan hamburger zincirine karşı başlatılmış, günümüzde uluslararası bir harekete dönüşmüştür. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığı – fastfood a karşı geleneksel ve yerel tarifleri, beslenme biçimlerini,  ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden  Slow Food – Yavaş Gıda hareketi 160′den fazla ülkede bulunan destekleyicileri,  unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2.000′den fazla yemek kuruluşu, 1.600 yerel grubu ile “iyi, temiz ve adil gıda”  ile, topluma ve çevreye olan sorumlulukları bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur.

2009 yılından bu yana her sene 10 Aralık’ta Slow Food tarafından kutlanan Terra Madre- Toprak Ana Günü ise, yerel gıdanın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından çok önemli bir yere sahiptir.

Pozitif küreselleşmeyi temsil eden Terra Madre-Toprak Ana  tarımdaki endüstrileşmeye ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına teslim olmayı reddeder.

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.