Doğa MücadelesiManşet

Çanakkale’de 1. derece sit alanı Skamender Vadisi’nde taş ocağına çed olumlu raporu

0

Çanakkale’de kuş türlerinin barınma ve üreme alanı Skamender Vadisi 1. derece koruma statüsüne rağmen taş ocaklarının talanına açılmış durumda.

Özer Akdemir’in Evrensel’de yer alan haberine göre Dünya Kültür Mirası olarak tescil edilen  Truva Antik Kenti ve Milli Parkına kuş uçuşu 5 kilometre uzaklığında bir taş ocağına daha ÇED olumlu Raporu verildi. Skamender Vadisi/Araplar Boğazı’nda kurulacak olan yeni taş ocağı 1. derece Doğal sit alanı, tarım ve orman alanı içerisinde bulunuyor.

25

Proje tanıtım dosyasında taş ocağı ile ilgili Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü alanın kısmen “Tarım Alanı”, kısmen “1. Derece Doğal Sit Alanı”, kısmen de Orman Alanı kullanımında kaldığını dile getiriyor. Şirket bunu 69.78 hektarlık ruhsat alanının 10,88 hektarlık kısmında işletme yapacağı taahhüdü ile aşmış. Bilim insanlarının biyoçeşitlilik açısından çok önemli dediği ve doğal anıt olarak değerlendirildiği bu vadi yaşayan iki yüz çeşit kuş türüne barınak durumunda. Bazı kuş türlerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Kuş cennetinde yapılmak istenen taş ocağının buna karşı aldığı tek önlem ise patlatmalardan önce anons yapmak!

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ ORMANI GÖRMEMİŞ!

Yine ÇED tanıtım dosyasında proje kapsamında malzeme çıkarılacak, kırma – eleme işlemi ve depolama yapılacak olan alanların tamamının orman alanı içerisinde kaldığı görülüyor. Oysa, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan görüşte taş ocağının ormanlık alan dışında kaldığı, ormanlar ve ormancılık çalışmaları üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmadığı yazmakta! Orman Müdürlüğünün “önemsiz” diye nitelendirdiği alanlar için, Çanakkale 2015 yılı Çevre Durum Raporunda ise şöyle deniyor; “Ekolojik özellikleri: Sürekli tatlı su sazlıkları ve çevresinde orman vejetasyonu bulunduğu için kuş türleri için önemli bir alandır. Birçok kuş türünün barınma, beslenme ve üreme alanını oluşturur. Alan I.derece doğal sit durumundadır”. Şirket 2003 yılında Çanakkale Mülga (Yürürlükten kalkmış) Tarım İl Müdürlüğü’nün verdiği “… çevrede yapılan tarımsal faaliyetlere zarar vermemesi için ger ekli tedbirlerin alınması şartıyla, söz konusu alanın istenilen amaçla kullanılması uygun” görüşüyle tarım alanı konusunu da halletmiş!

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.