ManşetTürkiye

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay tahliye kararına rağmen tahliye edilmiyor

0

Kapatılan “Özgür Gündem Gazetesi” yazar ve yöneticilerine yönelik açılan soruşturmada tutuklanan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın, “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliyelerine karar verildi. Ancak mahkeme, şüphelilerin, “Terör örgütü üyeliği” suçundan ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Erdoğan ve Alpay cezaevinden çıkamayacak.

28

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yönetici ve danışmanlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin kabulüyle birlikte Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakkında tahliye kararı verildi.

Ancak, gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın, “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” suçundan yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliyelerine karar verildiği, “Terör örgütü üyeliği” suçundan ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdiği ortaya çıktı. Erdoğan ve Alpay bu nedenle cezaevinden çıkamayacak.

Aslı Erdoğan 19 Ağustos’ta, Necmiye Alpay 31 Ağustos’ta örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanmıştı. Aslı Erdoğan 97 gün, Necmiye Alpay 85 gündür tutuklu bulunuyor.

85 gündür tutuklu olan Necmiye Alpay, 70. doğum gününde cezaevinde.

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Mahkeme kararının ardından Aslı Erdoğan’ın avukatı Erdal Doğan, Cumhuriyet.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.

Mahkemenin “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” suçlamasından tahliye kararı verdiğini, “Terör örgütü üyeliği” suçlamasından ise tutuklulukların devamına karar verdiğini aktaran Doğan, “Hukuki cinayet dediğimiz bu sürece yeni bir cinayet daha eklenmiş. Soruşturmanın kendisi hukuki cinayet silsilesiydi. Tutuklama gerekçesi olan tüm suçlamalardan tahliye verilmeliydi” diye konuştu.

MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR

Özgür Gündem davası kapsamında gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya tutuklu yargılanırken, 5 kişi hakkında da yakalama kararı bulunuyor.

“Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası” yapmak iddiasıyla yargılanacak Alpay ile Erdoğan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Davanın duruşması 29 Aralık’ta yapılacak.

ŞERMİN SOYDAN TAHLİYE EDİLDİ

Yüksekova’ya yönelik operasyonu kamuoyuna duyuran ve müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanan DİHA muhabiri Şermin Soydan da tahliye edildi.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine yönelik operasyonu, ‘İşte Gever’e ‘gizli’ operasyon belgesi’ başlıklı haberle kamuoyuna duyurduğu için 14 Mayıs’ta tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şermin Soydan’ın yargılandığı davanın 3’ncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

‘Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’ ve ‘Devletin savaş ve imkânlarının tehlikeye sokulması’ iddiasıyla müebbet hapis istemiyle yargılanan Soydan, duruşmaya Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile katıldı. Soydan’ın ailesi ve avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, kimlik tespitinin ardından tanık İbrahim Aşan dinlendi.

Ardından ifade verip verilmeyeceği sorulan Soydan, hakim karşısına çıkmadığı müddetçe ifade vermeyeceğini söyledi.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Soydan’ın denetimli serbestlikle tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Aralık’ta görülecek.

27

Aslı Erdoğan Kimdir?

1967 doğumlu Erdoğan, Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi.

26

Yüksek lisansını CERN (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire)’de hazırladı. Rio de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti.

1994 ‘te ilk kitabı yayımlandı. Ulusal ve uluslararası basında kendinden övgüyle bahsedilen yazar, 1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediğ yarışmada Tahta Kuşlar adlı öyküsüyle birincilik ödülü aldı, bu öykü dokuz dile çevrildi.

Kırmızı Pelerinli Kent romanı Gyldendal Yayınları’nın (Norveç) Marg –omirilik— serisine seçildi. Hayatın Sessizliğinde (2005) Dünya Yayınları tarafından yılın kitabı seçildi.

Hayatın Sessizliğinde’den bir bölüm Piccola Tiyatrosu’nda (Milan) Serra Yılmaz tarafından seslendirildi, dans tiyatrosu ve baleye uyarlandı.

Mahpus adlı öyküsü Fransa’da filme çekildi. Aslı Erdoğan’ın yapıtları birer ‘çağdaş klasik’ olarak nitelendirildi. Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, die Welt, der Freitag, die Berliner Literatur Kritik gibi gazete ve dergilerde Aslı Erdoğan’ın yapıtları üzerine yüzden fazla makale ve çalışma yayımlandı. Ingo Arend, Ruth Klüger, Barbara Frischmuth gibi yazarlar Aslı Erdoğan’ı yazdı. La Libre Belgique tarafından Antonin Artaud ve Malcolm Löwry ile kıyaslanırken, Aftenposten şu cümleyle değerlendirdi:“Joyce ve Dublin, Kafka ile Prag nasıl birbirinden ayrılmazsa, bundan böyle Aslı Erdoğan Rio da birbirine kopmaz bağlarla bağlanacak.” Son olarak ’Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü’ ödülünü kazanan yazarın kitapları dünya dillerine çevrilmeye devam ediyor.

Aslı Erdoğan’ın kitapları

Kabuk Adam 1994
Mucizevi Mandarin 1996
Kırmızı Pelerinli Kent 1998
Hayatın Sessizliğinde 2005
Bir Yolculuk Ne Zaman Biter 2000 (Gazete Yazıları)
Bir Delinin Güncesi 2006 (Denemeler – I)
Bir Kez Daha 2006 (Denemeler – II)
Taş Bina ve Diğerleri 2009 (Öykü)

Necmiye Alpay Kimdir?

Necmiye Alpay 23 Kasım 1946 yılında Balıkesir’in Sındırga ilçesinde doğdu. 23 yaşındayken Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakultesi’nden mezun olduktan sonra eğitim hayatını yurt dışında devam etmek istedi. Siyaset üzerinden değil İktisat alanından doktora yapmak istedi. Doktorasını Paris-Nanterre Üniversitesi’nden aldı.

25

12 Eylül olayları

Okuduğu okulda öğretim üyesi görevinde bulunurken, 12 Eylül’de yaşanan olaylardan ötürü tutuklanarak Mamak Cezaevi’ne gönderildi. Hapishanede 3 yıl kaldı.

Çevirmenlik ve edebiyat

Hapishaneden çıktıktan sonra çevirmenlik ve edebiyat üzerine yöneldi. Kuram Dergisi ve Ludingirra Dergisi’nin kuruluşunda yer alarak edebiyata giriş yaptı. Bir zaman sonra Sonbahar Dergisi’nde editörlük görevinde bulundu. 7 yıl boyunca (1996-2003) Akademi İstanbul ve Yeditepe Üniversitesi’nde Türkçe dersi verdi. 6 yıl boyunca da (2001 – 2007 ) Radikal Gazetesi’nde “dil” üzerine makaleler yazdı.

Bu zamana kadar çıkardığı kitaplar:

Türkçe Sorunları Kılavuzu, Metis Yay.Dilimiz, Dillerimiz / Uygulama Üzerine Yazılar, Metis Yay.Yaklaşma Çabası, Kanat Yay., 2005

Çevirdiği Kitaplar: Kültür ve Emperyalizm (Edward Said), Hil Yay., 3. BaskıTarihsel Kapitalizm (I. Wallerstein)Aydın Kesimi Üstüne (V. I. Lenin)Modernleşmenin Eşiğinde Osmanlı Kadınları (Madeline C. Zilfi), Tarih Vakfı Yurt Yay.Şiddet ve Kutsal (Rene Girard), Kanat Kit.Freud ve Felsefe (Paul Ricoeur), Metis Yay.Bilge Sokrates’in Ölümü (Jean Paul Mongin), Metis Yay., “Küçük Filozoflar” dizisi, 2011Martin Heidegger’in Böceği (Jan Marchand), Metis Yay., “Küçük Filozoflar” dizisi, 2012Diyojen Köpek Adam (Jan Marchand) Metis Yay., “Küçük Filozoflar” dizisi, 2012.

 

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.