İklim KriziManşet

Güney Afrika, 2023’e kadar nükleer santral planlarını rafa kaldırdı!

0

G.Afrika’da verilen Türkiye’nin de dahil olduğu Nükleersiz Gelecek ödülleri uğurlu geldi. Dünkü yazımızda sizlere Güney Afrika’nın  13-14 Aralık’ta Earthlife ve SAFCEI sivil toplum örgütleri tarafından  Hükümet tarafından planlanan nükleer santrallere karşı bir davanın görüleceğinden bahsetmiştik. Fakat artık davanın sebebi ortadan kalktı zira G. Afrika Hükümeti Enerji planını Mart 2017’de revize etmek üzere  yenilemeye ve yenilenebilir enerjilerle elektrik üretimine devam ederken nükleer santral planlarını daha ileri bir tarihte değerlendirmeye karar verdiğini açıkladı. Buna göre:gunesss ruzgar

  • Enerji planına göre yeni nükleer santral için teklifler 2023 itibariyle alınabilecek ve santralin devreye girmesi ancak 2037’de mümkün olabilecek.
  • 2050 yılında ise nükleer santrallerden 20,385 Megawatt’lık enerji üretmek öngörülüyor.

Güney Afrika’nın bu kararının altında  kredi derecelendirme şirketleri tarafından olumsuz değerlendirilmesi ihtimali yatıyor.

Hükümet daha önce  2023 itibariyle kurulması arzulanan  8 reaktörden  9600 Megawatt’lık enerji üretimi öngördüğünü ve 2029’da bunların tam kapasite çalışılmasını hedeflediğini açıklamıştı.

Nükleer santralin yüksek maliyeti

Geçen yıllarda Nükleer Başbakan Zuma nükleer enerji programını zirveye taşımışsa da maliyet öngörüleri 37 milyar Dolar’dan 100 milyar Dolar’a yükselince, 22 Kasım tarihinde Maliye Bakanı Pravin Gordhan  ülke ekonomisinin bu yükün altından kalkamayacağını, önce  bütçe açığının kapatılması gerektiğini  açıkladı.

Nükleer santral planını erteleme kararının önemli bir maliyet yükünü ortadan kaldırması kredi derecelendirme kuruluşlarını da olumlu etkiledi.

gunes-sistem

Yeni enerji planı

Enerji planı 2050’ye kadar ilave 37,400 Megawatt’lık rüzgar enerjisi üretimini ve güneş panellerinde 17,600 megawatt’lık enerji üretimi öngörüyor,   biogaz üretimi  35,292 Megawatt olurken kömürden enerji üretimi  15,000 megawatt olacak.

Nükleer planları bitmez ama gerçekleşir mi bilinmez?

Enerji planı ise gelecek yıl Mart ayında yenilenecek ve ardından kabineye sunulacak.  Güney Afrika , Afrika kıtasının tek nükleer endüstrisine sahip olan ülke. G.Afrika’da halihazırda Devlet kuruluşu olan G. Afrika Elektrik Şti (ESKOM)   , Cape Town yakınlarındaki Koeberg Nükleer Santralini işletiyor. Koeberg santralinde toplam  1800 Megawatt’lık enerji üreten 2 reaktör bulunan ESKOM’un yaptığı açıklamalar,  10 milyar Doları 10 yıl içinde yeni reaktörlerin kurulumu için kullanabileceği yönünde .

“Nükleer enerjiyle evlenmedik! Faydalı değilse niye alalım?”

ESKOM Mart ayında enerji planının revize edilmesinden sonra yeni planan göre 2025 itibariyle kurulması planlanacak nükleer santraller için teklifleri alma hazırlığı yapıyor . Geçen  sene yaklaşık 100 gün enerji talebinin arzı geçmesi neticesinde enerji kesintileri yaşanan G.Afrika’da ESKOM Grup Başkanı Matshela Koko “Planımız 9600 Megawatt kapasiteli bir tesis kurmak fakat bu bizim ödeyebileceğimiz bir şey olmalı “ şeklinde açıklama yaparak sözlerini şunları ilave ediyor “Nükleer enerjiyle evlenmedik. Bu ülkemize faydalı olmalı , bir anlamı olmalı, ödeyebileceğimiz bir yatırım olmalı, yatırım planı tüm şartlara uyum sağlamalı ”.

Rosatom Corp. , Areva SA, EDF SA, Toshiba Corp.’s Westinghouse Electrik, Çin Guangdong Nükleer Santral kuurluşu  ve Kore Elektrik Şti.  G.Afrika’ya nükleer santral kurulması için yatırıma talip olduklarını açıklamıştı.

Haber: Pınar Demircan

( Bloomberg, Yeşil Gazete )

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.