İklim KriziManşet

Yeşil Gazete, COP22 İklim Zirvesi’nde Marakeş’ten bildirecek

0
Elif Cansu İlhan

Fas’ın Marakeş kentinde bugün başlayan 22. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı COP22’deki tüm gelişmeleri bundan önceki iklim zirvelerinde de olduğu gibi Yeşil Gazete, gönüllü editör ve muhabirleri ile yerinden takip edecek.

Yeşil Gazete’den Ümit Şahin ve Özgecan Kara‘nın yanısıra COP22 itibarı ile gönüllü muhabirlerimiz arasına katılacak olan Elif Cansu İlhan da zirveden haberleri 12 – 18 Kasım tarihleri arasında Yeşil Gazete aracılığı ile okurlarımızla paylaşma imkanı bulacak.

Aramıza COP22 Marakeş İklim Zirvesi ile katılacak olan İlhan ile İklim Zirvesi’ni Fas’ta takip etmeye giden süreci konuştuk.

Elif Cansu İlhan

Elif Cansu İlhan

Yeşil Gazete: Elif Cansu, merhaba. Öncelikle COP22’yi yerinden takip ederek Yeşil Gazete okurlarına zirveden en güncel haberleri yerinden ve anında vereceğin için çok teşekkür ederiz sana. Ama önce seni bir tanıyalım. Elif Cansu İlhan kimdir?

Elif Cansu İlhan: Asıl ben teşekkür ederim, böyle bir imkanı sağladığınız için. Nasıl anlatayım kendimi? 28 yaşındayım, Eczacıyım. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden daha bu sene başı, Ocak 2016’da mezun oldum.

Y.G.: Peki nereden çıktı İklim Zirvesi için Marakeş’e gitmek? Nasıl gelişti bu süreç? O konuda bilgi verebilir misin?

Elif Cansu İlhan: İzmir’de yaşıyorum. Bergama Çevre Platformu üyesi, aynı zamanda Greenpeace gönüllüsüyüm. Çevre ve İklim mücadelesinin de içinde bir insanım. Arkadaşlarımın da yönlendirmesi ile böyle bir imkanımın olduğunu öğrendim. Ve sonuçta 12 Kasım Cumartesi akşamı, bir aksilik olmaz ise Marakeş’te olacağım. Zirvenin sona erdiği 18 Kasım sabahına kadar da oradayım.

Y. G.: Peki nasıl gidebileceksin oraya kadar? Yoldu, ulaşımdı, konaklama idi bir sürü masrafın da olacaktır. Bunu nasıl karşılayacaksın?

Elif Cansu İlhan: Bu soru için teşekkür ederim. Herkesin de aklındaki bir sorun gibi aslında bu mesele. Ben, Sivil Düşün AB Programı‘nın Bireysel Aktivistler için açtığı fona başvuruda bulundum. Projem de kabul edildi. Yol ve konaklama masraflarımı Sivil Düşün karşılayacak. Eğer isterseniz bir yolunu bulmak çokta imkansız değil aslında.

48

Y. G.: Sivil Düşün sürecini bir parça açabilir misin? Bir şeyler yapmak, iyi yönde bir değişime katkıda bulunmak isteyen okurlarımız için de aydınlatıcı olabilir bu süreçte deneyimlediklerin

Elif Cansu İlhan: Elbette. Sivil Düşün AB Programı’na başvurmak aslında oldukça basit. İnternet üzerinden 23 Ekim’de projemi yazıp online olarak başvurumu yaptım. 25 Ekim’de ise projemin onaylandığı bilgisi geldi. Ve bu Cumartesi günü de İklim Zirvesi’ni yerinde takip etmek üzere Marakeş’e doğru yola çıkacağım.

Detay vermem gerekirse. Sivil Düşün’ün kategorileri’nden Çalışma Kategorisi olarak, “Hareketlilik ve Ağ Oluşturma“yı, Tematik Alan olarak ise, “Çevre Hakları“nı seçtim.

Çalışma Adı kısmını, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı COP22“, Çalışma Özeti kısmını ise, “COP22’de alternatif zirve ve etkinlikleri takip edip, aktivist bakış açısı ile zirveyi anlatan İngilizce ve Türkçe seçenekli bir blog oluşturma” şeklinde doldurdum.

Sivil Düşün’ün sitesinde projeye dair sorular da bulunuyor. O soruları da Marakeş İklim Zirvesi’nde yapmak istediklerime dair yanıtları vererek doldurdum ve başvurumu yaptım. 2 gün sonra da onaylandığı bilgisi geldi.

Y. G.: Peki, madem konu oraya geldi, soralım. COP22’de neler yapmak istiyorsun?

Elif Cansu İlhan: Proje formunda yazdığım şekilde yanıt vereyim o zaman.

COPP22’yi takip edip, aktivisler ve halk ile konuşarak, zirveye dair, “taraflar” adına aktarılanların dışında, alternatif bir döküman ve bellek oluşturmak istiyorum.

COPP22 boyunca, alternatif etkinlikleri, sokak etkinliklerini, zirvenin şehirdeki etkilerini, düzenlenme ihtimali olan eylemleri takip etmek, orada olan aktivistlerle konuşmak, zirveye bakış açılarını öğrenmek ve bütün bunları derlediğim, İngilizce ve Türkçe bir blog oluşturarak zirve üzerine alternatif bir kaynak oluşturmak da amaçlarım arasında.

12 Kasım akşamı Marakeş’te olma nedenim ise 13 Kasım’da düzenlenmesi planlanan ve artık geleneksel hale gelen People’s Climate March (İnsanlığın İklim Yürüyüşü) sırasında orda olabimek.

Marchers make their way across Central Park South during the People's Climate March on September 21 2014, in New York. Activists mobilized in cities across the globe Sunday for marches against climate change, with one of the biggest planned for New York, where celebrities, political leaders and tens of thousands of people were expected. The march comes before the United Nations Secretary-General Ban Ki-moon convenes a climate change summit of 120 world leaders . AFP PHOTO/Timothy A. Clary (Photo credit should read TIMOTHY A. CLARY/AFP/Getty Images)

Y. G.: Yeşil Gazete’den de COP22 İklim Zirvesi’nden her gün haber geçeceksin diye konuşmuştuk en son. Başvurunda bir de blog açmaktan söz etmişsin. Bunun hakkında ve Yeşil Gazete’ye geçeceğin haberler hakkında da bilgi alalım senden son olarak

Elif Cansu İlhan: Sivil Düşün’e yazdığım projede iklim zirvesindeki deneyimlerimi bir blog üzerinden paylaşmak da var, evet. Blogu, Marakeş’e gitmeden önce açıp size bilgi vereceğim.

Yeşil Gazete’ye de seninle daha önce konuştuğumuz gibi orda bulunduğum süre içerisinde canlı haberler geçmeyi planlıyorum. Tüm Yeşil Gazete okurlarına en doğru bilgiyi, yerinden ve anında verme şansım da olacak böylece.

49

Y. G.: Elif Cansu, bir kez daha teşekkür ediyorum sana bu desteğin için. Zirve sonrasında da Yeşil Gazete’de haber ve yazılarını okumak isteriz ama.

Elif Cansu İlhan: Elbette, Yeşil Gazete’de yer almayı çok isterim. Marakeş’ten haberlerimde buluşmak üzere diyeyim o zaman.

 

Röportaj: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.