Doğa MücadelesiManşet

Yeni Zelandalı Maoriler’den Dakota’lı Kızılderililere destek dansı

0

ABD’deki Dakota Petrol Boru Hattı’nın kendi habitatlarından geçmesine karşı direnen ve kendilerini Yaşam ve Suyun Koruyucuları olarak adlandıran Standing Rock Sioux (Ayaktaki Kaya Siyu) kabilesinin direnişine tüm dünyanın yerel halkları da destek vermeye devam ediyor.

Standing Rock direnişine bir destek de Yeni Zelanda’dan geldi. ABD’deki uzak komşularına desteklerini geleneksel HaKa dansı ile gösteren Maoriler, danslarının görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşarak dünyadaki tüm insanların kardeş olduğunun bir kez daha altını çizdi.

60

Yeni Zelanda’nın yerel halkı olan Maoriler, bu eylemleri ile ABD’nin Dakota bölgesinden geçecek 1,172 mil uzunluğunda olması planlanan Dakota Access Petrol Boru Hattı’nın, Standing Rock kabilesinin yaşam alanlarını yok etmesine izin verilmeyeceğine dair gezegenden çıkan güçlü sese katıldı.

HaKa dansı yapan Maorilerin kurduğu Standing Rock ile HaKa facebook grubu ise kısa sürede 11bin üyeye ulaştı.

61

Yeni Zelanda televizyonlarının aşina yüzlerinden ve kendisi de Maori olan Hamua Nikora’nın 27 Ekim’de kendi haka dansı ile başlattığı grup sayfasında pekçok Maori Dakota Petrol Boru Hattı’nın hayata geçmemesi için dileklerini kendi dansları ile sosyal medya üzerinden paylaşıyor.

Radyo Yeni Zelanda’ya konuşan Nikora, “Maoriler olarak özellikle bizim gibi yerli halklar, dünyanın neresinde yaşıyor olurlarsa olsunlar incitildikledinde, haksızlığıa uğradıklarında, yerlerinden edildiklerinde onların yaşadığı hüsranı biz de yaşarız. Tüm yerli halklar işbirliği içinde olmalıdır” diye konuştu.

Facebook sayfasının açılması üzerinden henüz birkaç gün geçmiş olmasına rağmen sayfada paylaşılan haka dansları çok hızlı bir şekilde paylaşılıyor ve Standing Rock direnişinin güçlenmesini sağlıyor.

Kuzey Dakota’da, direnişin merkezinde adı bilinmeyen bir kişinin yaptığı haka dansı da sosyal medyada paylaşılmış ve yarım milyondan fazla kişi tarafından izlenmişti.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete, Huffington Post)

You may also like

Comments

Comments are closed.