Kültür-SanatManşet

Ahmet Nuri Sekizinci’nin “Hisse-i Şayia”sı İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda

0
Hisse-i Şayia - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2016

İstanbul Şehir Tiyatrosu, Memet Baydur’un “Yangın Yerinde Orkideler”i, Ahmet Levent Pala’nın “Saadet Hanım”ı, Jacques Deval’ın “Şahane Züğürtler”i, Harold Pinter’in “Aldatma”sından sonra 2016/2017 tiyatro sezonunun beşinci oyunu olarak Ahmet Nuri Sekizinci’nin (1874, İstanbul -6 Mart 1935, Ankara) “Hisse-i Şayia” (Bir Evlilik Komedisi) adlı tiyatro oyununun prömiyerini 26 Ekim Çarşamba günü saat 20:30’da Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde yapı

Hisse-i Şayia - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2016

Hisse-i Şayia – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 2016

.

Oyun, Gökhan Aktemur’un : dramaturjisi – Eylül Gürcan’ın : sahne tasarımı – Sabahat Çolakoğlu’nun : giysi tasarımı – Mustafa Türkoğlu’nun : ışık tasarımı – Umut Yüzbaşıoğlu’nun efekt’leri – Çağlar Polat, Yağmur Damcıoğlu, Ertan Kılıç’ın reji asistanlığı ve Tarık Şerbetçioğlu’nun rejisi ile sahneleniyor.

Oyunda : Zihni Göktay – Hikmet Körmükçü – Sezai Aydın – Selma Kutluğ – Aybar Taştekin – Uğur Dilbaz – Yağmur Damcıoğlu Namak ve Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor.

Oyun Hakkında

64

Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci’nin oyunu; ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan (“hissei şayia”) karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alıyor. Şiddetli geçimsizlikle boşanıp yıllarca birbirinden ayrı kalan, her karşılaşmada ezeli-ebedi kavgalarını tekrarlayan, birbirlerine dava üstüne dava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan fakat aslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalan genç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarılıyor.

Oyunun Kadrosu

63

Yazan : Ahmet Nuri Sekizinci

Reji : Tarık Şerbetçioğlu

Dramaturji : Gökhan Aktemur

Sahne Tasarımı : Eylül Gürcan

Giysi Tasarımı : Sabahat Çolakoğlu

Işık Tasarımı : Mustafa Türkoğlu

Efekt : Umut Yüzbaşıoğlu

Reji Asistanları : Çağlar Polat, Yağmur Damcıoğlu, Ertan Kılıç

Oyuncular

Zihni Göktay – Hikmet Körmükçü – Sezai Aydın – Selma Kutluğ – Aybar Taştekin – Uğur Dilbaz – Yağmur Damcıoğlu Namak ve Zeynep Göktay Dilbaz

Oyun Takvimi

26 Ekim Çarşamba 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

27 Ekim Perşembe 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

28 Ekim Cuma 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

29 Ekim Cumartesi 15:00-20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

02 Kasım Çarşamba 15:99-20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

03 Kasım Perşembe 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

04 KasımCuma 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

05 Kasım Cumartesi 15:00-20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

17 Kasım Perşembe 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

18 KasımCuma 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

19 Kasım Cumartesi 15:00-20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

24 Kasım Perşembe 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

25 KasımCuma 20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

26 Kasım Cumartesi 15:00-20:30 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Türkiye’de “Hisse-i Şayia” Sahnelemeleri

Müsahipzade Celal ile birlikte Meşrutiyet dönemi Türk Tiyatrosu’nun en önemli isimlerinden biri olan Ahmet Nuri Sekizinci’nin, Fransız oyun yazarı Daniel Riche’nin “Le Pretexte” (Bahane) adlı tiyatro oyunundan Türk tiyatrosuna adapte ettiği “Hisse-i Şayia” ilk olarak 1923 yılında Darülbedayi tarafından sahnelenmişti. Bu sahnelemede yer alan Vasfi Rıza Zobu ve Bedia Muvahhit hayatlarının sonuna dek değişen kadrolarla bu oyunu oynamışlardır

Hisse-i Şayia - Darulbedayi - Vasvi Rıza Zobu - Bedia Muvahit

Hisse-i Şayia – Darulbedayi – Vasvi Rıza Zobu – Bedia Muvahit

Oyun daha sonra, 2002/2003 tiyatro sezonunda, Osman Şengezer’in : sahne ve giysi tasarımı – Hakan Özipek’in : ışık tasarımı – İsmail Acar’ın : fotoğrafları – Çisil Oral’ın reji asistanlığı ve Hadi Çaman’ın rejisi ile Yeditepe Oyuncuları tarafından sahnelendi.

Oyun : Hadi Çaman – Suna Keskin – Füsun Erbulak – Meral Koro -Birol Engeler – Eda Özel – Cenk Sözeri ve Kevork Türker rol almıştı.

Ahmet Nuri Sekizinci’nin “Hisse-i Şayia”sı İstanbul Şehir Tiyatrosu yapımı olarak, 2016/2017 tiyatro sezonu boyunca İBBŞT’nin İstanbul genelindeki tüm sahnelerinde seyirci le buluşacak.

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.