DünyaManşet

Korsan Parti, İzlanda’da iktidara yürüyor

0
“Güç kazanmak için değil, gücü dağıtmak için buradayız.” (İzlanda Korsan Parti)

İzlanda seçimleri yarın. Anketlerde Korsan Parti önde. Dün diğer muhalefet partileriyle bir basın açıklaması düzenleyen Korsan Parti, koalisyon yapacaklarını açıkladı.

İzlanda’da parlamento seçimleri 29 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek. İktidara en yakın aday ise Korsan Parti (Píratar).

“Güç kazanmak için değil, gücü dağıtmak için buradayız.” (İzlanda Korsan Parti)

“Güç kazanmak için değil, gücü dağıtmak için buradayız.” (İzlanda Korsan Parti)

İzlanda Korsan Partisi, kamuoyu anketlerinde yüzde 22,6’lık oranla ilk sırada yer alıyor. Korsan Parti’yi sırayla yüzde 21,1’lik oranla şu an koalisyon hükümetinde yer alan merkez-sağ Bağımsızlık Partisi, yüzde 18,6’yla Sol-Yeşiller, yüzde 9,1 ile de şu an koalisyon hükümetinde bulunan merkez-sağ İlerlemeci Parti takip ediyor.

51

Dijital gözetlemeyi yasaklamak isteyen anarşistler, libertaryanlar ve hackerlardan oluşan İzlanda Korsan Parti, hükümet politikalarını online kamu anketleriyle şekillendirmeyi ve internet gözetlemesini sonlandırmayı amaçlıyor.

2013 seçimlerinde yüzde 5,1 oy alarak üç milletvekili çıkarmıştı. Bu seçim için yapılan anketlere göre, Korsan Parti’nin 18-20 milletvekili çıkartması bekleniyor.

Muhalefetten seçim öncesi koalisyon açıklaması

Korsan Parti, geçtiğimiz hafta bir açıklama yaparak, şu an iktidarda olan merkez-sağ Bağımsızlık Partisi  (‘Sjálfstæðisflokkurinn’) ve İlerlemeci Parti (Framsóknarflokkurinn) ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamıştı.

* Fotoğraf: Birgitta framtíð- Korsan Parti, Óttarr Proppé – Parlak Gelecek, Oddný Harðardóttir - Sosyal Demokrat Birlik, Katrín Jakobsdóttir – Sol Yeşiller.

* Fotoğraf: Birgitta framtíð- Korsan Parti, Óttarr Proppé – Parlak Gelecek, Oddný Harðardóttir – Sosyal Demokrat Birlik, Katrín Jakobsdóttir – Sol Yeşiller.

Korsan Parti, üç muhalefet partisine (Sol-Yeşiller, Sosyal Demokratlar, Parlak Gelecek) ve yeni kurulan Yeniden Oluşum Partisi’ne mektup yazarak, seçim öncesi koalisyon görüşmelerine çağırmıştı.

Dün biraraya gelerek bir basın açıklaması yapan muhalefet partileri “Bu partiler arasında bir koalisyonun, mevcut iktidar partilerine karşı net bir seçenek sunduğuna inanıyoruz, İzlanda toplumu için yeni fırsatlar yaratacak bir seçenek” diye konuştu.

İzlanda’da seçim barajı yüzde 5

İzlanda parlamentosunda 63 milletvekili bulunuyor.

53

32 milletvekiline ulaşan parti ya da partiler koalisyonu, çoğunluk hükümeti kurabiliyor.

İzlanda’nın yakın tarihinde koalisyon hükümetleri norm olmuş durumda.

Parlamentoya vekil sokmak için seçim barajı yüzde 5.

Korsan Parti’nin lideri yok

Korsan Parti’nin bir lideri yok. Kendilerini ne sağda ne solda tanımlıyorlar.

Fotoğrafta elinde megafon olan Birgitta Jónsdóttir

Fotoğrafta elinde megafon olan Birgitta Jónsdóttir

Parti kurucularından Birgitta Jónsdóttir, medyaya partinin lideri gibi yansıyor. Ancak 49 yaşındaki feminist, şair, sanatçı ve eski WikiLeaks aktivisti Jónsdóttir, Korsan Parti’nin yatay örgütlenmesine dikkat çekerken, “başbakan olmaya hevesli olmadığını” ifade ediyor.

“Kendimizi ne sağda ne solda tanımlıyoruz. Biz daha çok, bu modası geçmiş hükümet sisteminin hackerlarıyız.”

Yönetimde şeffaflık ve hesapverebilirlik ilkesini savunan Korsan Parti, vatandaşların politik karar alma süreçlerine sınırsız katılımını ve seçmenlerin yeni yasalar önerebilme ve referanduma karar verebilme hakkını savunuyor. Ayrıca Bitcoin’in bir kabul haddi olacağı da partinin vaatleri arasında.

 

(Bianet, Iceland Monitor, Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.