ManşetSivil Toplum

Ermeni Patriği Mutafyan emekli edildi, seçim süreci başlıyor

0
Patrik II.Mesrob

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, Patrik II.Mesrob’un 7 yıldır görevini yerine getiremediği için, kilise geleneklerine dayanarak emekli edilmesine karar verdi ve Patrik seçimi için başvuru yapılacağını duyurdu.

Patrik II.Mesrob

Patrik II.Mesrob Mutafyan

Agos’tan Uygar Gültekin’in haberine göre Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, Patrik II. Mesrob’un durumunu görüşmek için bir araya geldi. Episkopos Sahak Maşalyan başkanlığında toplanan meclis, Patrik II.Mesop’un yedi yıldır görevini yerine getiremediğine, adli tabiplik raporlarına göre iyileşme ihtimali olmadığına dayanarak emekli edilmesine karar verdi, Patrik II. Mesrob’un emekli patrik olarak anılacağını açıkladı. Meclis, seçim için gerekli başvuruların yapılacağını duyurdu.

Patrik II. Mesrob 2008 yılında ortaya çıkan rahatsızlığının ardından görevini yerine getiremiyordu. 29 Haziran 2010 yılında devlet tarafından Patrik Genel Vekili seçilmesine izin verildi ve  30 Haziran 2010’da Başepiskopos Aram Ateşyan ‘Patrik Genel Vekili’ olarak göreve başladı. Ateşyan’ın göreve başlamasının hemen ardından, seçimle göreve gelmediği için eleştiriler gündeme geldi.  Ermeni toplumu içinde patriklik seçiminin yapılması için talepler yükseliyordu. Patriklik seçim için Patrikhane önünde eylem yapılmış, gazetelere ilanlar verilmişti. Ermeni toplumunun önde gelen sivil temsilcilerinin tepkileri, Ruhani Kurul’da oluşan rahatsızlıklar bir süredir gündemdeydi. Ermeni toplumunun sivil temsilcileri seçim talebiyle yeni kampanya hazırlıkları yapıyordu.

Uzun süredir kaosa dönüşen patrik seçimi tartışmalarına Ruhaniler Genel Meclisi noktayı koymuş oldu. Ermeni toplumunun kanaat önderleri seçim sürecinin hızla başlatılması gerektiği konusunda hemfikir. Hukukçular seçim için izne gerek olmadığı, yazılı bir bildirim yapılarak seçim sürecinin başlatılması gerektiğini savunuyor.

“Müteşebbis heyet var “

Patriklik seçimi konusunda, Ruhaniler Genel Meclisi’nin aldığı kararın ardından seçim sürecini idare etmek için müteşebbis heyeti oluşturulması gerekiyor. Seçim sürecine ilişkin başvuru yapılması ve Ermeni toplumunun delegelerinin belirlenmesi gibi süreçleri Müteşebbis Heyet yürütüyor. 16 Aralık 2009 yılında Müteşebbis Heyet oluşturulmuştu.  Seçim süreci konusunda uzun süredir mücadele eden ve Müteşebbis Heyeti’nde bulunan avukatlar Setrak Davuthan ve Sebu Aslangil, heyetin halen görevde olduğunu söyledi.

Son gelişmenin ardından heyetin harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Sebu Aslangil şöyle konuştu:

“Bu heyet halen görevde. Patrikhane’nin heyetle temasa geçmesi gerekiyor. Eğer heyet göreve devam ettiğini ilan ederse süreç başlar. Zaten hali hazırda Patriklik seçimiyle alakalı devam eden davalar da var. Bu süreçleri de müteşebbis heyet yürütüyor. Yeni bir heyet seçilmesi gündeme gelirse süreçler uzar. Bu süreçler zaten tamamlanmıştı”.

“İzin gerekmez”

Avukat Setrak Davuthan da Müteşebbis Heyet’in bu kararı değerlendirmesi gerektiğini  ve heyetin halen görevde olduğunu söyledi, “Bence de Müteşebbis Heyet geçerlidir. Açılan davalar var. Kesin yargı hükmü çıkmadan Müteşebbis Heyet’in yokluğundan bahsedilemez. Hali hazırda bu heyetin varlığı kesindir, tartışılamaz” diye konuştu.

Patriklik seçimi için başvuru sürecine ilişkin olarak da konuşan Davuthan, “İzin almak gerekmez. Sadece seçim konusunda bildirim yapılır. Seçimin nasıl yapılacağı konusunda süreç bellidir” dedi.

“Heyet görevinin başında”
Müteşebbis Heyeti’nin Başkanı Hosrof Köletavitoğlu da heyetin görev başında olduğunu söyledi. Köletavitoğlu şunları söyledi,

“Heyet patrik seçimi yapmak için kuruldu. Patrik seçim süreci tamamlanana kadar görevi sona ermez. Biz şu anda, aradan 6-7 sene geçse dahi halen görevdeyiz. Müteşebbis Heyet şimdiye kadarki bütün adımlarında bu sorumlulukla hareket etti.  Biz halen görev başında olduğumuzu biliyoruz. Görevde olduğumuz için her yeşil ışığı değerlendiririz.”

Köletavitoğlu seçim konusundaki başvuru sürecine dair ise şunları söyledi,

“Şimdiye kadar patrik seçimi başvurularını Patrik Kaymakamı ile beraber Müteşebbis Heyetin Başkanı yapardı. Ortak imza ile başvuru yapılırdı. 2010 senesinde Ateşyan kendi başına başvuru yaparak karmaşa içerisine girdi.”

Köletavitoğlu, Ruhani Kurul Genel Meclisi’nin kararını heyet olarak değerlendireceklerini söyledi.

Ateşyan: İzin beklenecek

Başepiskopos Aram Ateşyan, son gelişmeyle ilgili olarak Agos’a konuştu. Ateşyan, şunları söyledi,

“Tekrar müracaat edeceğiz.  Eskiden nasıl olduysa seçim yine öyle olacak. Aynı şekilde yürütülecek. İzin ne zaman gelir belli değil. Bir ay da olabilir, üç ay da olabilir. Hiç olmayabilir de. Çalışmalar ondan sonra başlayacak. Ortada herhangi bir şey yok. İzin gelmeden kimse bir şey yapmayacak”

Maşalyan: Her kesimin talebiydi

Ruhaniler Genel Meclisi’nin  karar aldığı toplantıya başkanlık eden Episkopos Sahak Maşalyan, Kasım ayında seçim için başvuru yapılacağını söyledi.

 

(Agos)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.