ManşetTarım-Gıda

Avrupalı küçük çiftçiler Romanya’da, ‘Gıda Egemenliği Forumu’nda buluştu

0

Romanya’da beş gün sürecek Gıda Egemenliği Forumu‘na Türkiye’den Çiftçi-Sen katıldı. Açılış konuşmalarında çiftçilerin gıda ve iklim krizinde çözümün önemli bir parçası olduğu vurgulandı.

Avrupa 2. Nyeleni Gıda Egemenliği Forumu, 42 farklı ülkeden 700 civarında delegasyon ve gözlemcinin katılımıyla Romanya’nın Cluj-Napoca şehrinde 26 Ekim’de başladı.

48

Forum beş gün sürecek. Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem La Via Campesina adına açılış konuşmalarını yapan üç konuşmacıdan birisiydi.

Konuşmacılardan La Via Campesina Genel Koordinatörü Elizabeth Mpofu, konuşmasında tarımın şirketleşmesi nedeniyle küçük çiftçilerin topraklarından olduğunu söyledi.

Mpofu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çokuluslu şirketlere karşı geleneksel gıdayı korumak, sürdürülebilir tarıma devam ederek toprakanaya iyi bakmak gerekiyor. Özelleştirme ve kota kontrolleri çiftçiler gibi balıkçıların da haklarını gasp ediyor. Endüstriyel tarıma agroekoloji ile karşı konulmalı. Gıda politikalarının oluşturulması sürecine yerel örgütler, tüketiciler ve küçük üreticiler dahil olmalı. Çiftçiler gıda ve iklim krizinin çözümünün de asıl parçası. Nihai amaç, herkesin birlik ve beraberlik içinde, sıkı çalışmayla sağlıklı gıdaya ulaşmasıdır. Bu forum siyasi bir forumdur, burada bir araya gelen üreticiler, değişimi sağlayacak olanlardır.”

47

La Via Campesina’yı temsilen “mülteciliğin nedenleri” hakkında konuşan Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem ise konuşmasına Türkiye ve Ortadoğu’daki savaş nedeniyle en fazla mültecilik sorunuyla karşı karşıya kalan bir ülkeden geldiğini belirterek öncelikli olarak Savaşa karşı Barış’ı savunmak gerektiğinin altını çizdi.

“Madencilik, İnşaat, yol, enerji yatırımları ve tarımın şirketleşmesi toprak gaspına neden oluyor, gerek yasa zoruyla, gerekse satın almalarla köylüler topraklarını kaybediyor. Bu nedenle  yaşadıkları yerleri terk ederek mülteci olmak zorunda kalıyor.

“Devletler kendi vatandaşlarına siyasal baskı yapıyor, bu nedenle de baskıya maruz kalan insanlar mülteciliğe zorlanıyor. Bu siyasi baskılara karşı demokrasi mücadelesi verilmeli.

“Bütün bu kötü gidişatı durdurmamız gerekmektedir. Mülteciliğe neden olan problemler bir sistem sorunudur, bu sistemi değiştirmemiz gerekmektedir. Bu forum kötü sisteme karşı çözüm arayışlarının ve mültecilerin örgütlenmesinin de tartışılacağı bir platform olacaktır” dedi.

Ali Bülent Erdem, örgütlemenin önemine vurgu yaparak, “örgütlenmeliyiz, örgütlenmeliyiz, örgütlenmeliyiz” diyerek sözlerini bitirdi.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.