Köşe Yazıları

Kırklareli Dereköy Mermer Ocağı ÇED Toplantısı – Göksal Çidem

0

Çiçekler açar renk renk,  Dağları süsler gülerek,  Selleri önler emerek, Ormandaki varlığa bak. Orman yurdun temelidir, Benim sadık yarim kara topraktır diyen Aşık Veysel’in bugün (25 Ekim) doğum günü. Şiirleri ve türküleri ile büyüdüğümüz halk ozanını saygıyla  anıyoruz..

Ozanımızı andığımız bugün (25 Ekim 2016),  Yurdun temeli dediği ormanlarda ki tahribata hayır demek için  Kırklareli Dereköy’deydik.

41

Dereköy Bulgaristan sınırında Istranca ormanlarında ki son köyümüz. Burada açılmak istenen “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR”  kararı verilen Mermer Ocağına karşı Kırklareli merkezde faaliyette bulunan STK ve Kurum temsilcilerinin bir araya gelerek dava açtık.

Açtığımız davaya  Edirne İdare Mahkemesi  Bilimsel esaslara dayanmadığı, bilimsel gerçeklerle örtüşmediği, İlgili mevzuata uygunluk bulunmadığı, eksikler olduğu gerekçesiyle oy birliği  ile iptal kararı verdi. Istranca ormanlarının Türkiye sınırında ki son köyü olan Dereköy’e daha önce de taş ocağı, altın madeni, Rüzgar Enerji Santralı  projeleri gelmiş, yargı kararları ile iptal edilmişti.

40

Ancak ilgili firma tarafından  hazırlanan  yeni ÇED başvuru dosyası Ekim 2016 da tekrar geldi. Bundan önce olduğu gibi, Bundan sonra da Kırklareli Kent konseyi Çevre Meclisi olarak, bileşeni olduğumuz Trakya Platformu  bilim ve hukuk kurulunun gönüllü ve özverili destekleri ile yaşamı savunmaya devam edeceğiz.

Istrancalar ve Dereköy neden çok önemli..?  TV lerin hava durumlarında sıkça duyduğumuz “Balkanlardan gelen serin-yağışlı-puslu-karlı-v.b.  HAVA  yurdumuzu etkisi altına alacaktır” denir.

43

Burası İstanbul’un ve ülkemizin nefes borusudur..  Istranca ormanları Avrupa’nın en önemli 5 doğa alanından biridir. Biyosfer rezervidir. Tüm dünya doğal ormanlarını gözü gibi korurken yanlış uygulamalar ve projeler ile biz ise gözünü çıkarmaya çalışıyoruz.

Aşık Veysel’in gönül gözü ile gördüğü, duyduğu  “Orman yurdun temelidir, Nesillerin evvelidir, “ dediği Doğal varlıklarımız olan, ormanlarımızı içinde yaşayan canlılar ile birlikte, gelecek nesiller için, doğal yaşam için, bilimsel esaslarla, hukuksal ve anayasal haklarımız çerçevesinde korumaya devam edeceğiz.

45-goksal-cidem

 

Göksal ÇİDEM
Kırklareli Kent Konseyi
Çevre Meclisi Başkanı

You may also like

Comments

Comments are closed.