Hafta SonuHayvan HaklarıManşet

Biz İstanbul’da deniz kuşlarını gözleyeceğiz, siz de gelirsiniz değil mi? – Özge Doruk

0

Yelkovanları hatırladınız mı? Birkaç ay önce yine Yeşil Gazete üzerinden size yelkovanları ve Ege Denizi’nde balıkçılar ile birlikte yürüttüğümüz deniz kuşlarının hedef dışı avlanması ve onlar için çalıştığımız Yelkovan By-catch projesini anlatmaya çalışmış ve gönüllülük çağrısında bulunmuştum. Detaylar için sizi tekrar o yazıya yönlendirmek istiyorum. Zira bugün anlatmak istediklerim katettiğimiz yol üzerine olacak. Öylesine heyecanlıyım ki son bir kaç ayda gerçekleştirdiklerimiz hem yelkovanlar için kayda değer veriler toplamak oldu hem de biz bir ekip olarak sahada büyüdük.

Mayıs ayından beri düzenli olarak her ay İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık kasabasında balıkçılarla birlikte saha çalışmamızı gerçekleştiriyoruz. Proje liderimiz Dilek, her ay bu yolculuğu yaparken ekibin diğer üyeleri ise bir döngü içerisinde değişmekte.

Yelkovan Kuşları İzleme Projesi ekibi

Yelkovan Kuşları İzleme Projesi ekibi

Ben kendimi Ağustos ayında Sığacık’ta buldum. Konunun teması ile bir bağlantısı yok ama yazmadan geçemeyeceğim Sığacık bir harikalar diyarı; gerek antikçağa uzanan geçmişi ile -Teos Antik Kenti- gerekse sıcacık Ege insanı ile mis gibi bir sahil kasabası. Ekip olarak sahada büyüdük demiştim ya işte bu noktada sevgili balıkçılarımız devreye girdi. Bizi aralarına kabul ettiler ve bizimle birlikte Yelkovan kuşlarını sahiplendiler. Mehmet Ali Kaptan, Kadir Kaptan ve Rıza Abi ismini şu an hatırlayamadığım bir sürü balıkçılar ve hatta Sığacık dondurmacısı. Biz deniz kuşlarını gözlemlerken ya da deniz kuşları ve özelde de yelkovanlar için veri toplamaya çalışırken onlardan işimizi kolaylaştıracak bu desteği arkamızda görmek büyük bir motivasyondu.

Sığacık’ta birkaç ay daha deniz kuşlarının balıkçı tekneleriyle girdiği etkileşim sonucunda hedef dışı avlanmasına dair veri toplamaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Şimdi ise bu yazıyı yazmamın esas amacına gelmem gerekli.

Ekibin büyük bir kısmı olarak şu an İstanbul’dayız ve burada iken Yelkovan deniz kuşları için ne yapabiliriz diye düşündük. Projemizin hedeflerinden biri hedef dışı avlanma problemine dair farkındalık oluşturmak. Bunu yapmanın en verimli yolu ise önce deniz kuşlarını ve neden tehdit altında olduklarını insanlara anlatmak.

Boğaziçinden geçen Yelkovan Kuşları

Yelkovan Kuşları

Bu fikir doğrultusunda onları deniz kuşlarını merak eden herkese, gönüllü adaylarına bir şekilde tanıtmak bizim için büyük bir heyecan kaynağı oldu. Kolları sıvadık. Ekip içerisinde Billur‘un koordinasyonuyla çok güzel bir etkinlik planladık. Ve siz tüm deniz kuşu meraklılarını 22 Ekim Cumartesi günü İstanbul Boğaz’ında deniz kuşları ile tanışmaya ve onları izlemeye davet ediyoruz.

Deniz kuşu nedir, neden tehdit altındalar ve etrafımızda hangi deniz kuşu türleri var gibi sorusundan başlayarak biz proje ekibi olarak deniz kuşları için şimdiye kadar ne yaptık ve bundan sonra hep beraber neler yapabilirize kadar uzanan soruları tartışacağız.

Biz bu etkinlik için çok heyecanlıyız, heyecanımızın size de bulaşması adına. etkinliğin diğer tüm detaylarını bu linkteki bağlantıdan bulabilirsiniz.

41

Herkesi bekliyoruz

Gelirsiniz değil mi ?

42-ozge-doruk

 

Özge Doruk

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.